Antena LIVE

Curs valutar

Patru ţări cu vulcani activi în Europa. Cât de periculoşi sunt

În doar patru ţări din Europa mai sunt vulcani activi. Cea mai recentă erupţie a avut loc în această săptămână, atunci când vulcanul Etna din Italia a oferit un spectacol natural de toată frumuseţea. 

De la 05.07.2024, 20:22
WhatsApp
Patru ţări cu vulcani activi în Europa Profimedia

Dacă te pasionează vulcanii, dar îți e teamă în același timp de o posibilă erupție a lor, află că Europa are numeroși vulcani stinși pe care nu-i vei mai putea trezi niciodată. În Europa, doar în Italia, Spania, Grecia şi Islanda mai sunt încă vulcani activi. 

Lista de vulcani activi din Europa. Câţi dintre ei sunt în Islanda

De departe cel mai celebru vulcan din lume, poate că şi din Europa, este Etna. Se află deasupra Cataniei, Italia, şi acesta erupe destul de des, dar într-un mod considerat de specialişti a fi efuziv.

Etna

Pe acelaşi subiect

Etna este un vulcan activ din Sicilia, Italia. Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3357 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.

Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².

Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.

Vezuviu

Vezuviul este un vulcan exploziv situat la aproximativ 10 km est de orașul Napoli în parcul național omonim din regiunea Campania în Italia. Înălțimea actuală a conului principal este de 1281 m iar cea a conului secundar (Monte Somma) este de 1149 m.

Islanda este una din regiunile vulcanice cele mai active, și cu formele vulcanologice cele mai variate de pe glob, explicația este așezarea insulei pe fractura centrală a scoarței terestre din Oceanul Atlantic.

De-a lungul fracturii terestre, la marginea platoului continental, se grupează vulcanii activi din Islanda, aici iese magma din profunzime la suprafață. Astfel au luat naștere în această zonă o serie de vulcani tineri, cu excepția vulcanilor de pe peninsula Snæfellsnes care în partea lor sudică se bifurcă.

Câmpurile de bazalt din vestul și estul insulei s-au format în perioda geologică terțiară. Prin creșterea suprafeței insulei în direcția est-vest, vulcanii deja existenți au fost izolați printr-o zonă mlăștinoasă, nemaifiind alimentați cu magmă au devenit inactivi. Aceeași situație se prezintă și prin izolarea vulcanilor vechi prin placa de bazalt cenușiu din epoca pleistocenă veche, cele mai vechi datând de asemenea din terțiar, cu depuneri sedimentare, morene (ce documentează activitatea glaciară) și bombe vulcanice.

Majoritatea vulcanilor activi se găsesc în zonele nelocuite ale Islandei (podișul înalt insular), mulți vulcani poartă pe creasta lor ghețari, după cum urmează:

Cele mai recente erupţii vulcanice din Europa

Vulcanul Etna a intrat din nou în erupţie şi continuă să atragă zeci de turişti dornici să fie martorii unui moment inedit. 

Fenomenul poate fi admirat cel mai bine pe timpul nopţii atunci când cascada de lavă pare să fie desprinsă din altă lume. Chiar şi aşa, ca măsură de siguranţă, autorităţile au ridicat nivelul de alertă din zonă de la verde la galben, iar numărul zborurilor de pe aeroportul din Catania a fost limitat.

Vulcanul a erupt ultima oară în aprilie 2024, când jeturi de lavă incandescentă au iluminat cerul nocturn în proximitatea oraşului Catania de pe insula italiană Sicilia, potrivit BBC.

Etna este cel mai înalt vulcan din Europa şi se află într-o stare constantă de activitate începând din anul 2013.

După erupția din aprilie a fost emisă o alertă în ceea ce priveşte cursele aeriene, însă Aeroportul Internaţional Vincenzo Bellini din Catania nu este afectat de această activitate vulcanică, potrivit agenţiei italiene de presă Ansa.

 Cum ne pot afecta erupţiile vulcanice

Pericolele erupțiilor vulcanice pe scară largă sunt foarte reale: în cel mai rău caz, o erupție vulcanică extrem de rară și puternică ar putea chiar să devasteze planeta.

Potrivit descoperă.ro, oamenii de știință au lansat un avertisment potrivit căruia nici măcar nu ar fi nevoie de o astfel de explozie extremă pentru ca o catastrofă globală să fie declanșată.

Conform noilor cercetări, și evenimentele vulcanice la scară mult mai mică pot crea haos, suficient cât să pună în pericol existența omenirii. E drept, din alt punct de vedere; cel economic, pierderile înregistrate în urma erupțiilor fiind în multe cazuri uriașe.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vulcani europa munte etna italia islanda grecia
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025