Peisaj de basm pentru turiştii care ajung pe platoul munților Leaota, la cota 1800: "Greu de descris în cuvinte. E o sărbătoare a naturii"
Un peisaj desprins parcă din altă lume poate fi găsit pe platoul munților Leaota, unde bujorul de munte își etalează coloritul în toată splendoarea, în această perioadă. Pe golurile alpine de la cota 1800, bujorii formează un covor de culoare roz, la care cei care ajung în zonă nu trebuie să-l rateze.
De Redactia Observator la 28.06.2021, 16:51Odată ajuns în paradisul verde, un traseu de două ore te poartă spre crestele munţilor, pe poteci pitoreşti, străjuite de brazi și molizi. Tufele de afine și jnepeni se îndesesc, anunţând parcă spectacolul ce urmează. Încă doi paşi şi.. o mare de culoare se dezvăluie privirilor.
Turistă: E un spectacol extraordinar, pentru că niciodată nu vezi muntele atât de colorat şi atât de viu şi de fapt în adevărata lui splendoare.
Turistă: E superb, mă simt extraordinar. Plus senzaţia: când ai ajuns într-un punct şi te simţi bine că.. ţi-ai atins scopul.
Peisajul îţi taie răsuflarea. Covorul de culoare roz al tufelor de bujor de munte se unduiește în bătaia vântului. Este perioada maximă de înflorire a plantei, pe care iubitorii de natură şi frumos nu trebuie să o rateze.
Turist: E greu de descris în cuvinte aşa ceva. E o sărbătoare a naturii, cu toate culorile, mirosurile, miresmele, simţurile şi e bine să vină cât mai mulţi, dar să aibă şi grijă de natură.
Turist: E a doua sau a treia oară când urc pe munte, dar cu siguranţă o s-o mai fac.
Reporter: A meritat efortul?
Turist: Absolut. Priveliştea de sus e superbă şi satisfacţia pe care o ai la final când ştii că ţi-ai depăşit limitele face să merite tot efortul.
Este o frumuseţe desăvârşită pe care mulţi încearcă să o imortalizeze. Bujorul de munte este una din cele mai rare plante ale munților. În România, este protejat de lege. Planta crește foarte greu, iar tufele ajung la înălţimea maximă abia în 30-40 de ani.