Pentru prima oară după mulţi ani, litoralul a pierdut teren în fața muntelui. Care sunt cele mai populare destinații
Litoralul a pierdut teren în faţa staţiunilor montane. Pe lângă Sinaia şi Braşov, în topul preferinţelor şi-a făcut loc şi Maramureşul, unde turiştii au căutat aer curat, linişte, dar şi senzaţii tari.
De Simona Vasiac la 27.08.2022, 20:40Pentru prima oară după mulţi ani, litoralul a pierdut teren în faţa staţiunilor montane. Pe lângă Sinaia şi Braşov, în topul preferinţelor şi-a făcut loc şi Maramureşul, unde turiştii au căutat aer curat, linişte, dar şi senzaţii tari.
Prețurile la cazări au crescut cu până la 20%
Preţurile mai mari cu până la 20% la serviciile din turism au forţat românii să aleagă unităţi de cazare mai ieftine. Astfel că muntele a devenit principala opţiune. Timpul petrecut în natură, peisajele superbe, oazele de relaxare şi drumeţiile au fost mai apreciate decât un bronz pe nisipul fierbinte de la mare.
Turist: „Aerul de munte mi se pare cel mai curat posibil, e mult mai răcoare având în vedere căldurile din ultima vreme, sunt activităţi foarte multe, mai ales aici în zona Băii Mari.”
- Cel mai lung covor realizat manual se află într-o biserică din Maramureş. Are 26 de metri, iar meşterul popoluar...
- Cât de manieraţi sunt românii atunci când mănâncă la restaurant. În ce oraşe se vorbeşte tare şi cu gura...
- Locul unde românii de peste hotare revin mereu cu drag. Se bucură de natură, bucatele tradiţionale şi gustă din...
O tură costă 200 de lei, pe un traseu de minimum o oră. Iar numărul turiştilor care au venit să experimenteze senzaţii tari pe cărări de munte a explodat în această vară.
Ionuț Balogh, ghid: „Chiar şi în timpul săptămânii am fost foarte prinşi, foarte aglomeraţi.”
Sinaia și Brașov, printre cele mai căutate destinații de vacanță
Creşterea s-a văzut în toată ţara, conform unei statistici realizate de o platformă online de rezervări. Numărul cazărilor la munte în unele dintre cele mai populare staţiuni din ţară, mai exact în Sinaia și Brașov, a crescut cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut. Maramureșul vine şi el tare din urmă.
Viorica Hotea - administrator pensiune: „A fost mai aglomerat cu 25-30% să zic, şi au fost cazările în luna august de perioade mai lungi. Anul trecut am avut perioade de 2-3 zile maxim şi anul ăsta 5, 6, 7, 8 zile.”
Şi turismul din marile orașe a luat avânt. Astfel, în această vară cazările în București sau Cluj au crescut cu 30%, iar turiştii au ales şi stațiunile balneare din ţară, cele mai căutate fiind Băile Felix și Sovata.