Petra sau oraşul pierdut din Iordania, destinaţia care te cucereşte de la prima vedere: "Îţi taie respiraţia de când incepi să intri în canion"
Pentru pasionaţii de călătorii, Iordania este o destinaţie care nu trebuie ratată. Ţara din Orientul Mijlociu oferă un mix fascinant de istorie şi modernism. Turiştii sunt ademeniţi cu plimbări nesfârşite prin Petra, misteriosul oraș antic și patrimoniu UNESCO. Şi deşertul spectaculos care se răcoreşte în plajele de la Marea Roşie, este un magnet pentru străini.
De Bianca Iacob la 04.09.2022, 19:40Petra nu seamănă cu nimic din ce aţi mai văzut. Un oraş săpăt în stâncă, coroana Iordaniei şi una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne.
Petra, oraşul pierdut care îţi taie respiraţia
Bianca Iacob, reporter Observator: Petra sau oraşul pierdut. A şaptea minune a lumii, declarată pe 7.7.2007. Un loc foarte important pentru Iordania. Atrage anual milioane de turişti. Aici găseşti un mix între cultură, istorie şi modernism.
Turişti: E uimitor, îţi taie respiraţia de când incepi să intri în canion.
- Brandul de ţară, lăsat în seama influencerilor. Ministerul Turismului cheltuie 1,5 milioane de euro pe o campanie...
- România va investi 1,5 milioane de euro pentru promovarea României. În ultimele 6 luni, doar 600.000 de turişti...
- România, locul 4 în topul țărilor din Europa cu cele mai bune recenzii online scrise de turiști. Ţările care...
- Ne-am împrietenit cu băieţii ăştia de aici. Fac şi ei un ban cum pot, ne arată priveşti, ne ajută să ne urcăm.
Oraşul este o evocare a civilizaţiei antice a nabateenilor. Săpat în stânca roşie, în urmă cu mai bine de 2000 de ani. Adel este ghid pe aceste meleaguri. 27 de ani a stat în România, iar ţara noastră îi este a doua casă.
Adel, ghid: Este un oraş complet în jos. A fost numit şi oraşul roz. Ingineria construcţiei, unică în lume, motiv pentru care este căutată de zeci de milionae de oameni anual.
Cea mai spectaculoasă sculptură din Petra este Trezoreria. Monumentul înalt de 42 de metri are o arhitectură cu influenţe greceşti. Legenda spune că întreaga fațadă a fost gândită după numărul de zile și de luni ale anului.
Suleiman Al Qudah: Este un loc magic. Este un loc parcă rupt din această lume. Nu pot să descriu sentimentul. Te minunezi cum aceşti oameni, cu atât de mulţi ani în urmă, au construit această arhitectură splendidă.
Printre turişti se ascund beduinii, dornici să ajute, contra cost. Vând poze, suveniruri, fac plimbări şi spun poveşti.
Salem, ghid-reporter: Le oferim o experienţă despre cultura noastră! Viaţa este scurtă!
- Cum ai învăţat engleză?
- De la turişti!
Adel: Ei fac deliciul prezenteţi oamenilor aici. Sunt extrem de primitori, zâmbitori. Alt loc de muncă ei nu au. Ei vin in fiecare zi să vândă mărfuri.
În inima cetăţii, sub soarele arzător, cămilele se odihnesc. Îşi așteaptă clienții pentru a străbate drumul prin cetatea antică.
Bianca Iacob, reporter Observator: Dacă vrei să te plimbi, poţi să negociezi cu beduinii. Scoţi undeva la 5 dinari o plimbare cu dromaderul. Dacă negocoiezi, mai bine, poate 4. dar îţi fac şi fotografii.
Deşertul este rege iar peisajele din Wadi Rum îţi taie respiraţia.
Bianca Iacob, reporter Observator: Dacă vii în Iordania, trebuie neapărat să ajungi în deşertul Wadi rum pentru a vedea apusul. Imaginea este spectaculoasă. Iar până aici te bucuri şi de un safari printre dunele de nisip.
Abdulah, ghid deşert: Este un deşert faimos.
Bazarurile te poartă printr-o călătorie fascinantă. Haine tradiţionale, mobilier pictat manual şi covoare ţesute de mânile dibace ale localnicilor. Prin Iordania, turiştii ar putea călători parcă la nesfârşit. Se ajunge în doar două ore cu avionul de la Bucureşti, iar viza, care costă circa 50 de euro, se poate lua direct din aeroport.