Antena LIVE

Curs valutar

Exclusiv

Reportaj din Istanbul, orașul contrastelor. O vacanță de 5 zile costă mai puțin decât un weekend în stațiunile de la noi

Împărțit între Orient și Occident, Istanbulul este un oraș al contrastelor. Marele bazar, moscheile și gastronomia atrag anual milioane de turiști care contribuie la economia în declin a unei țări aflate în criză. În timp ce populația își duce traiul tot mai greu, turiștii profită de devalorizarea lirei turcești. Până și moneda românească este mai valoroasă în orașul de pe Bosfor, unde o vacanță de cinci zile costă mai puțin decât un weekend în stațiunile de la noi. Urmăriţi un reportaj în exclusivitate, filmat în Istanbul. 

De la 27.03.2022, 22:20
WhatsApp
Vezi și:

Un oraș cât o țară. Cu 15 milioane de locuitori, Istanbulul aduna încă pe atâția turiști în fiecare an, înainte de pandemie. Anul trecut, și-a pierdut două treimi dintre vizitatori, însă nu și farmecul. Împărțit pe două continente, între modernism și tradiționalism, orașul respiră ospitalitate la tot pasul. 

Ioana Matei, reporter Observator: O plimbare pe Bosfor, cu feribotul, este un mod perfect de a-ţi începe ziua, în Istanbul. Drumul durează aproximativ 20 de minute, de pe partea europeană către partea asiatică, iar un drum dus-întors costă în jur de 15 lei. Dacă vreţi să aveţi o experienţă completă, va trebui să cumpăraţi şi nişte pâine, ca să hrăniţi pescăruşii.

Partea asiatică dezvăluie o altă față a Istanbulului, una pur tradițională

Departe de agitația marillor atracții turistice, se spune că aici simți spiritul turcesc autentic.

Pe acelaşi subiect

Ioana Matei, reporter Observator: Indiferent de oră, turcii îşi fac timp să bea o cană de ceai sau de cafea, iar o astfel de cană costă în jur de un euro şi o găseşti la orice colţ de stradă.

Magnetismul orașului se concentrează, însă, de o parte și de alta a Cornului de Aur. Odată întorși în Europa, o oprire la bazarul Egiptean, în apropierea celebrului pod Galata, este obligatorie. A fost construit în 1664 și este o explozie de culoare. Supranumit și Spice Bazaar, este celebru pentru condimente și dulciuri tradiționale.

Turcii se pricep să fie gazde

Chiar și atunci când se încurcă în traduceri, folosesc un zâmbet larg drept limbaj universal și te invită să le încerci condimentele, parfumurile și mâncarea stradală. Călătoria în Istanbul ar fi incompletă fără o vizită în celebrul Grand Bazaar, cea mai mare piață acoperită din lume, un labirint veritabil cu 66 de alei și peste 4.000 de comercianți. Din fața magazinelor, vânzătorii te invită la ceai și se întrec în oferte. În marele bazar al Istanbulului se vinde orice, de la haine și încălțăminte până la blănuri și bijuterii cu diamante. 

Ioana Matei, reporter Observator: Dincolo de această poartă, se dezvăluie sufletul comerţului. Grand Bazaar are o istorie de aproape şase secole, iar, zilnic, trec pe aici peste 300 de mii de turişti. La comercianţii din zonă poţi găsi absolut tot ce îţi doreşti, important este să ştii să negociezi. 

Iar prețul poate să scadă, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție. La câteva străzi distanță, găsim și principalele obiective turistice.

Moscheea Albastră și Catedrala Sfânta Sofia au arhitecturi impresionante și pot fi vizitate gratuit, în orice perioadă a anului

Ioana Matei, reporter Observator: Turiştii care vin la Catedrala Sfânta Sofia, dar şi la Moscheea Albastră trec invariabil pe lângă aceste tonete pe care le găseşti la orice colţ de stradă. Vânzătorii ambulanţi vând porumb fiert, castane coapte sau covrigi la preţuri irezistibile. O porţie de castane, de exemplu, costă mai puţin de 7 lei. 

Peste drum de Palatul Topkapi, l-am întâlnit pe Salih. Își așteaptă clienții, în același magazin de covoare, de mai bine de 40 de ani. În Turcia, țesutul covoarelor face parte din bogăția culturală a poporului. Iar turcii nu calcă niciodată încălțați pe un covor, indiferent că sunt acasă, în vizită sau la rugăciune. Pentru Salih, e ca și cum ar vinde obiecte de artă.

Salih Dere, manager magazin covoare: De exemplu, acesta este o covor minunat, arată foarte urât, dar este plin de viaţă. Da, este lucrat manual. Are greşeli în el pentru că trebuie să aibă o greşeală, nici măcar Dumnezeu nu ne-a creat perfecţi. 

Devalorizarea lirei a dezvăluit două fețe ale aceleiași monede. Pentru populație, prețurile sunt tot mai mari. Pentru turiști, extrem de avantajoase. Așa că turcii încearcă să vadă partea plină a paharului și să atragă clienți. Românii sunt de-ai casei.

Turan Akca, manager restaurant: Le place kebabul turcesc, băuturile şi nouă ne place să îi servim. 

Pentru două persoane, o cină tradițională, la restaurant, costă în jur de 120 de lei. Și asta în zona turistică

Turan Akca, manager restaurant: Încep de la 50, 45 de lire, există chiar şi un kebab la 28 de lire. Depinde ce tip de kebab vor, dacă e de miel, pui, vită, otoman. Şi mereu le dăm o atenţie la început şi la final, la fel, le oferim ceva din partea casei.

Mehmet, comerciant: Am fost în multe ţări. Când vrei să bei un ceai, te costă 8 sau 10 euro. 10 euro, în Turcia, înseamnă 150 de lire turceşti. Poţi să bei un ceai aici cu 10, 20 de lire. 

Cazările în zona centrală a Istanbulului încep, în această perioadă, de la 25 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus, pentru o cameră în hotel de trei stele.

Ioana Matei
reportaj istanbul vacanta turism turcia
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025