Staţiunea din România care a ajuns celebră în toată Europa. Se află la 3 ore de mers cu maşina de Capitală
Faimoasele destinaţiile balneare ale României încearcă să recapte strălucirea de pe vremea când erau preferatele regilor şi reginelor. Izvoarele tămăduitoare au fost prezentate la cel mai important târg de turism din Franţa. Occidentalii sunt dornici să îşi facă vacanţele la noi, dar lipsa autostrăzilor le taie elanul. De la aeroportul Otopeni fac cel puţin trei ore până la cele mai apropiate staţiuni.
De Redactia Observator la 06.02.2024, 20:51- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Termele de la Călimăneşti - Vâlcea au o faimă care atrage - beneficiile lor pentru sănătate sunt cunoscute de pe vremea dacilor şi romanilor.
Celebrul medic Carol Davila a recomandat apele vindecătoare de la Călimăneşti şi lui Napoleon al treilea. Izvoarelor cu efecte terapeutice au fost premiate la Viena şi Bruxelles. Călimănești-Căciulata are cu ce se lăuda în existenţa ei de peste un secol.
Primul hotel construit în Călimăneşti are 140 de camere
Diana Speretoiu, reporter Observator: Aceasta este una dintre clădirile emblematice ale stațiunii. A fost primul hotel ridicat în Călimănești. Se întâmpla în 1886. Cu 140 de camere și 40 de cabine pentru băi, purta denumirea de Marele Hotel al Statului. Iar arhitectura sa deosebită se păstrează până astăzi.
- Criză de băutură într-una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de români. Prețurile la bere aproape s-au...
- Oraşul din România unde primeşti gratuităţi şi reduceri la restaurante, cu o singură condiţie. Turiştii nu...
- Staţiunea din România unde eşti purtat printr-o călătorie de neuitat prin nămeţi, cu sania trasă de cai: "Ca...
Staţinea se mândreşte cu trei categorii de ape: minerale, termale și geotermale. Extrase de la trei kilometri adâncime, unele încălzesc tot orașul, plus piscinele hotelurilor, altele întremează trupul.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Apa de la izvoarele 7 și 14 e folosită în curele pentru afecțiunile digestive. E la îndemâna oricui și nu costă nimic.
Turist: Mi le-a recomandat doctora. Sunt bune pentru detoxifiere mai mult.
Călimăneşti tinde să devină mai mult decât o staţiune pentru tratament
Alexandra Stătică - reprezentant hotel: Salina, o saună umedă, o saună uscată, șezlonguri încălzite, o piscină interioară și două jacuzzi exterioare cu apă termală, care are tot timpul peste 30 de grade Celsius.
Ion Zuduluf - reprezentant complex turistic: Pentru liniște, pentru odihnă și pentru băile în apa sulfuroasă. Apa cu sulf e foarte bună pentru afecțiunile reumatismale.
Ministerul Turismului a promovat destinațiile balneare la Târgul Internațional de turism de la Paris. Pentru Călimăneşti, marea piedică este lipsa unei autostrăzi: mult-aşteptata Piteşti - Sibiu ar putea aduce mai mulţi vizitatori din străinătate. Mai sunt, însă, şi altele de făcut, recunoaşte chiar primarul.
Florin Constantinescu, primar Călimănești: Are nevoie, în continuare, de o dezvoltare a spațiilor de cazare, de tratament, alimentație publică. O stațiune balneoclimaterică e o stațiune de vilegiatură.
Pe lângă izvoarele tămăduitoare, zona este plină de obiective turistice, printre care mănăstiri impresionate şi Parcul Naţional Cozia. Una dintre atracții este un parc unic în țară, cu șapte cai sculptați în mărime naturală, un loc care se învârte în jurul unei legende. Un cioban ar fi văzut că animalele i s-au vindecat miraculos după ce au trecut prin apele din zonă.
La nici o oră de mers cu maşina, tot în Vâlcea, te aşteaptă altă oază de relaxare şi sănătate - Băile Olăneşti.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Apele din Olănești l-au impresionat și pe Carol Davila, care după ce le-a cercetat a spus că acestea sunt de o natură extraordinară. Apele au fost comparate și cu alte ape minerale celebre în toată lumea și s-a constatat că acestea le egalează sau chiar le depășesc când vine vorba de proprietăți.
35 de izvoare oferă alinare pentru cei care suferă de boli digestive, renale, respiratorii şi pulmonare.
Turist: Soția e cu fierea și e izvorul 5 care îi facilitează fierea și pentru asta am venit.
Apele minerale de la Olăneşti au fost examinate și premiate cu medalia de aur la o expoziție de la Viena.