Ţinutul Buzăului, la un pas să devină Geoparc UNESCO. Ce avantaje decurg din acest titlu pentru localnici
Ţinutul Buzăului este la un pas să devină Geoparc UNESCO. Care ar fi câştigul? Asta înseamnă o recunoaştere la nivel mondial, o promovare mai bună şi automat mai mulţi turişti, dar şi mai mulţi investitori. Experţii internaţionali evaluează în aceste zile zona, cele mai importante obiective geologice şi vizitează mai multe localităţi. Până acum în România doar Ţara Haţegului a primit acest statut.
De Redactia Observator la 17.09.2021, 17:57- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Vulcanii noroioşi, focurile vii, domurile de sare, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi sunt cele mai renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului. Iar zona impresionează nu doar prin diversitatea geologică, ci şi culturală. Doi experţi UNESCO vor petrece câteva zile aici ca să verifice dacă realitatea din teren corespunde cu cele cuprinse în dosarul depus de ţara noastră pentru ca zona să devină geoparc Global.
Ilias Valiakos, evaluator UNESCO: A fost o surpriză plăcută profesionalismul, entuziasmul de care dă dovadă această echipă dinamică şi tânără care face o treabă excepţională pe teren. Am văzut foarte multe lucruri impresionante şi originale.
Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO: Să faci parte din această reţea înseamnă că poţi învăţa şi poţi schimba idei. Şi, de asemnea, înseamnă că este o zonă specială.
Ca să obţină statutul de Geoparc Global, "Ţinutul Buzăului" trebuie să bifeze 99 din cele 101 criterii analizate de specialişti.
- Cârnații de Pleșcoi, nelipsiți din bagajele românilor care se întorc la muncă în străinătate. Investesc...
- Colț de rai în munţii Bucovinei. Turiştii curajoşi au parte de peisaje de vis şi de o mâncare ciobănească ca...
- Podgoriile Drăgășanilor din "Toscana României", raiul pasionaților de vin și ciclism
Lector univ. dr. Alexandru Andrășanu, Universitatea București: Are valori geologice, culturale, are valori naturale, are comunităţi în primul rând care merita o viaţă mai bună, alături de care este o plăcere să lucrezi ca să inovezi, să promovezi România în lume.
Acest titlu va atrage turişti şi automat ar convinge antreprenorii să investească în agroturism, turism cultural ori de aventură. Totuşi, odată ce statutul de geoparc UNESCO va fi obţinut, trebuie şi păstrat. La fiecare patru ani, ţinutul va fi reevaluat de experţi.