Video Cârnații de Pleșcoi, nelipsiți din bagajele românilor care se întorc la muncă în străinătate. Investesc sute de lei în afumături
A venit toamna şi, odată cu ea, s-au terminat şi concediile conaţionalilor veniţi din străinătate. Şi cum toţi românii vor să mai păstreze cu ei ceva din gusturile de acasă, în bagajele duse peste graniţă îşi fac loc şi borcanele cu dulceţuri, zacuscă dar şi pachetele cu afumături. Aşa se face că la producătorii tradiţionali s-au înmulțit comenzile iar afumătorile funcţionează non-stop.
Producător: Avem clienți și din județ, dar și din afara județului, întreabă de cei mai căutați cârnați de Pleșcoi, de babicul sârbesc.
Începutul lunii septembrie este una dintre cele mai bune perioade din an pentru carmangeriile cu produse tradiționale. În acest magazin din Buzău, spre exemplu, este forfotă mare.
Clientă: Ce cârnați îmi recomandați?
Producător: Cei de Pleșcoi, semiafumați sau cei proaspeți. Sunt specifici zonei, specifici nouă.
Clienţii investesc sute de lei în afumăturile pe care le pun în bagaj, ca să le aibă la păstrat până spre iarnă.
Clientă: Am fratele și doi cumnați care pleacă acum. O să plece cu ditamai proviziile. Sunt foarte bune produsele și de calitate.
Constantin Frusinoiu, producător mezeluri tradiționale: Acum, în perioada asta ne facem clienții pentru afară ca să le trimitem pachete. Vin și își iau cârnații de Pleșcoi, care sunt foarte cunoscuți, babicul, dar mai încearcă și altceva.
Carmangeria lucrează la foc continuu. Peste 150 de kilograme de cârnații de Pleșcoi sunt preparați într-o oră, după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.
În 2019, Cârnații de Pleșcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰