"Trans Vlădeasa", drumul spectaculos din Apuseni. Turiştii pot admira partea puţin cunoscută a munţilor: "Absolut superb"
Un nou drum spectaculos a răsărit in Apuseni. "Trans Vlãdeasa", asfaltat recent deschide calea turiştilor către varful Vladeasa, de unde pot porni in drumeţii pe potecile montane. Este însă doar unul din multele trasee care traversează peisaje fabuloase în inima munţilor
De Alex Prunean la 09.09.2024, 21:48Un nou drum la înălţime. "Trans-Vlădeasa" porneşte de la poalele muntelui, din satul Rogojel din Cluj şi urcă şerpuit prin păduri de brazi până pe cele mai înalte culmi ale Apusenilor.
Drumul face parte din circuitul mic al Vlădesei, care uşurează accesul către vârf. Asfaltul ajunge până aici, aproape de cabana Vlădeasa, de unde drumeţia continuă pe jos. O oră şi jumătate până la staţia meteo, iar de acolo încă aproximativ 10 minute până în cel mai înalt punct, la 1836 de m.
Paisaje incredibile
Noua cale scoate la lumină partea mai puţin cunoscută a munţilor Apuseni, iar turiştii pot ajunge mai uşor să admire peisaje de vis. Familia Ungureanu locuieşte în Germania, dar petrece concediul de vară în ţară. Vlădeasa a fost mai mereu pe lista de obiective pe care vau vrut să le bifeze.
Ultimii 3 kilometri au fost asfaltaţi recent, iar pe traseul pe care până acum aveau acces doar maşinile de teren, au apărut şi bicicliştii.
Lungimea totală a drumului asfaltat este de 9 km, şi chiar dacă pare scurt, serpentinele, diferenţa de nivel şi peisajele din jur îl fac extrem de spectaculos. Nici lăţimea nu e foarte mare, dar din loc in loc au fost amenajate staţii de intersectare sau refugii, în cazul în care vin maşini din ambele părţi.
Drumul e încă în lucru
Oficial, drumul e încă în lucru, pentru că muncitorii mai au de turnat un strat de asfalt si trebuie sa il şi marcheze. La câteva sute de kilometri distanţă, găsim un alt drum spectaculos - Transrarăul. Supranumită "Drumul Comorilor", cu o lungime de 27 de kilometri, şoseaua se întinde între localităţile Pojorâta şi Chiril şi îi poartă pe turişti până la 1400 de m altitudine.
Un alt drum prin munte leagă staţiunea Sinaia de Babele. Transbucegi a fost dat în folosinţă în urmă cu peste un deceniu şi a devenit un traseu popular în rândul turiştilor, indiferent de anotimp.
Cele mai cunoscute şosele din inima munţilor rămân însă Transfăgărăşan şi Transaplina. Primul, drumul care leagă Muntenia de Transilvania a reuşit de-a lungul timpului să intre în topurile internaţionale, graţie frumuseţilor lui. Transalpina, cunoscut de turişti sub numele de Drumul Regelui sau Șoseaua dintre nori este considerat în schimb unul dintre cele mai periculoase drumuri din România.