Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Fascinant. Intri total în altă lume". Una dintre cele mai spectaculoase atracţii din România se extinde. Vestea a făcut înconjurul lumii

Una dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice din ţară se extinde. La Salina Turda, turiştii vor avea la dispoziţie încă un spaţiu de relaxare. O veche mină, supranumită Sala Ecourilor, va fi deschisă vizitatorilor. Lifturile panoramice se anunţă marea atracţie a noii zone. 

de Alex Prunean

la 06.09.2024 , 20:51

Turiştii se vor putea plimba şi prin mina Iosif, care a fost principala sursă de sare din zonă 150 de ani. Deocamdată, vizitatorii o pot admira doar din balcoanele folosite de mineri ca să coboare în salină. 

"Mina Iosif, datorită formei de clopot şi datorită faptului că nu mai face legătură majoră cu nicio altă mină din Salina Turda, a căpătat numele de Sala Ecourilor. Sunetul se poate reverbera aici de până la 20 de ori", a declarat Mădălina Craiu, ghid Salina Turda.

Lucrările pentru vor costa 25 de milioane de euro

Vezi și

Lucrările pentru amenajarea minei vor costa 25 de milioane de euro. Mina va putea fi vizitată pe toată suprafaţa ei, aproape 10.000 de metri pătraţi. Accesul se va face cu patru lifturi panoramice, care într-o singură coborâre vor putea transporta 64 de persoane. De asemenea, o galerie lungă de 50 de metri va asigura legătura între mina Teresia, vizitabilă astăzi, şi mina care urmează să fie amenajată.

În zona extinsă, arhitecţii vor să creeze un râu artificial şi alei suspendate, care le vor da posibilitatea turiştilor să admire în detaliu interiorul muntelui de sare. "Putem observa aceste straturi superbe. Partea cu alb e sare pură şi se forma în sezonul secetos. Partea cu negru şi cu gri se forma în sezonul ploios când sarea se completa şi cu alte sedimente", precizează a declarat Mădălina Craiu, ghid Salina Turda.

600.000 de turişti vizitează anual salina Turda

600.000 de turişti vizitează anual salina Turda. După extindere, numărul lor s-ar putea dubla şi va ajuta oraşul să se dezvolte şi mai mult. "Foarte fascinant. E ca şi cum intri total în altă lume. E ceva cu adevărat unic", spun doi turişti"E un loc foarte frumos. Aerul de aici ajută la răceli şi chiar s-a amenajat foarte frumos şi s-au făcut multe jocuri noi", adaugă o tânără.

Lucrările de extindere ar trebui să înceapă anul viitor şi să dureze 24 de luni. "Noi am făcut nişte demersuri până acum, deoarece se ştie că salina este pe un versant care are multe izvoare şi sunt foarte multe acumulări de apă. A trebuit să pregătim terenul pentru mina Iosif. Suntem pregătiţi pentru a începe săpăturile", explică Cristian Matei, primarul municipiului Turda.

Vestea despre splendida salină de la Turda a făcut înconjurul lumii. National Geographic a numit-o cel mai spectaculos subteran modelat de oameni din Europa, iar ghidul de călătorii Michelin i-a acordat două stele din trei posibile. 

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Travel » "Fascinant. Intri total în altă lume". Una dintre cele mai spectaculoase atracţii din România se extinde. Vestea a făcut înconjurul lumii