Turiștii tânjesc după Crăciunul de altădată. Tot mai mulți dau sejurul la schi pe vacanțe în zonele unde tradițiile au rămas vii
Crăciunul este sărbătoarea care ne întoarce, de fiecare dată, la tradiţiile cu care am crescut. Dacă la oraş aceste tradiţii s-au mai diminuat, la sat încă sunt păstrate cu sfinţenie. Motiv pentru care, în fiecare an, tot mai mulţi turişti aleg să renunţe la aglomeraţia din staţiunile montane şi să petreacă sărbătorile acolo unde pot avea parte de toate obiceiurile pe care le cunosc de la părinţi şi bunici.
De Redactia Observator la 24.12.2022, 20:22Cu braţele deschise şi zâmbetul pe buze. Aşa sunt aşteptaţi turiştii din toate zonele ţării care au venit să petreacă de Crăciun în Ţara Lăpușului. O vorbă a locului spune că odată venit, cu siguranţă te vei intoarce. La fel au facut Simona şi Stefan, veniţi din Cluj.
Simona, turistă: Am mai fost şi revenim de fiecare dată cu drag pentru că aici e locul în care reînvie tradiţia. Muzică, dans, horincă, stăm cu toţii chiar dacă nu ne cunoaştem, suntem împreună ca familie.
Şi Adrian a venit aici din Oradea, tot pentru a-şi aminti de Crăciunurile de altadată.
Adrian, turist: Extrordinare sunt tradiţiile românești și invit pe toată lumea să ia parte la astfel de Crăciunuri.
- Pârtiile din toată țara au fost pline, în ciuda temperaturilor cu plus. Ploaia nu i-a speriat nici pe turiștii...
- Românii au lăsat bradul de Crăciun ultimul pe lista de cumpărături, în speranţa că pot obţine un preţ mai...
- Cel mai citit poet de limbă spaniolă este un argeșean. Cărțile lui Mihai Gane sunt în topurile din Spania,...
În Maramureş, tradiţiile sunt într-adevăr păstrate la fiecare pas.
Maria Pop, manager pensiune: I-am așteptat cu colindători. Astăzi am început cu tăiatul porcului, cu mâncare tradițională, cu dans, o pălincă, un vin fiert.
Nici măcar vremea nu le-a stricat buna dispoziţie turiştilor, ba chiar au încins o horă în ploaie. În interiorul pensiunii, femeile au învăţat să facă preparate locale.
Femeie: Scrijele se numesc. Aşa se numesc şi în Moldova. Cartofi tăiați rondele, copţi pe plită şi după puţină sare.
Răsfăţul turiştilor s-a văzut cel mai bine în bucătărie, unde s-a lucrat la foc continuu.
Bucătar: Aici pregătim varza murată cu ciolan afumat. Aici avem sarmale, salată de boeuf, urmează să o decorăm, chiftelele.
Alex Prunean, reporter Observator: Lipsa zăpezii din această perioadă nu strică cu nimic planurile celor veniți să petreacă Crăciunul în Țara Lăpușului. Sania trasă de cai a fost inlocuită cu o căruță, iar farmecul plimbării nu este dat de vremea de afară, ci de persoanele pe care le ai alături.
În pensiunile din Maramureş, petrecerea de Crăciun va ţine patru zile. Iar atmosfera este completată în fiecare seară de colinde cântate în cor de turişti.
Crăciunul în Mărginimea Sibiului
De un Crăciun tradiţional au parte şi cei care au ajuns Mărginimea Sibiului. Gazdele şi-au aşteptat oaspeţii cu o multime de obiceiuri şi tradiţii specifice satelor de munte. Printre care şi celebrul dans al junilor. Nu lipsesc nici mâncărurile tradiţionale, preparate ca pe vremea bunicilor.
Radu, bucătar: Se taie cotletul, se dă sare piper, se dă puțin prin făină, apoi se prăjește și se pune ulterior în cratiță cu multă ceapă și mult ardei. Și să nu uităm de fainoșag.
Nici aici turiştii nu au noroc de un Crăciun alb, însă gazdele încearcă să suplinească lipsa zăpezii cu altfel de activităţi.
Simona Câmpean, manager pensiune: Pentru mâine ne pregătim sufletește să avem foarte mulți colindători. Duminica, în ziua de Crăciun, vor veni trupe de copii și vor recita sceneta din Biblie.
Turişii care ajung în zonă şi vor să se bucure totuşi de zăpadă pot urca la Păltiniş unde se poate schia deja.