CES 2024. Cum arată primul televizor transparent sau maşina care poate fi controlată cu o manetă de PlayStation
Inteligenţa artificială a fost vedeta celui mai mare târg de tehnologie din lume, care a avut loc în Las Vegas. Cu ajutorul ei, maşinile devin console de jocuri pe roţi, laptopurile fac aproape toată treaba omului, iar roboţii devin bone pentru animale de companie. Ce alte noutăţi sunt, aflaţi acum, la Rubrica USE IT.
De Redactia Observator la 13.01.2024, 11:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Salutare tuturor! A devenit deja o tradiție să ne întoarcem după sărbătorile de iarnă și să ne începem anul cu cel mai important eveniment de tehnologie din lume: CES - Consumer Electronic Show.
CES este evenimentul care indică cel mai bine încotro se îndreaptă viitorul tehnologiei și care pregătește scena pentru următoarele lansări. Este locul în care toate brandurile importante vin să îşi prezinte inovaţiile cu care speră să cucerească lumea. Anul acesta au fost peste 4 mii de expozanţi. Dar tot Inteligenţa Artificială a fost personajul principal. Astăzi ne axăm doar pe principalele două categorii care au atras toate privirile - televizoarele şi maşinile.
LG
În fiecare an, televizoarele sunt în centrul atenţiei la cea mai mare expoziţie de electronice din lume. Dar un producător a furat toate privirile de data aceasta. LG a lansat singurul televizor transparent pe care l-am putea cumpăra chiar anul acesta. Este un OLED 4K de 77 inch, translucid. Adică poţi vedea tot ce se află în spatele lui chiar şi atunci când priveşti un film. Minimalismul a fost cuvântul de ordine aşa că televizorul transparent este şi complet wireless - nu are niciun cablu.
Samsung
Pentru că bătălia dintre giganţi este mare, nici Samsung nu s-a lăsat mai prejos. A venit la CES cu primul ecran transparent micro LED din lume. Este atât de subţire încât îţi dă senzaţia că imaginea pluteşte în aer. Produsul este rezultatul a 6 ani de cercetare şi dezvoltare, susţine Samsung, şi încă este în faza de prototip. Aşa că deocamdată nu avem o dată oficială de lansare pentru el.
Cum târgul de tehnologie din Las Vegas s-a transformat din ce în ce mai mult şi într-un salon auto, nici inovaţiile din domeniu nu au lipsit. Inteligenţa artificială a fost şi aici cuvântul de ordine.
Volkswagen
Volkswagen, spre exemplu, a anunţat că va pune în maşini primul asistent virtual bazat pe ChatGPT. Ceea ce înseamnă că şoferii vor afla informaţii în timp real despre starea traficului, fără să îşi mai folosească telefonul.
BMW
Şi BMW a anunţat un nou asistent vocal inteligent, care se va afla la bord şi care va învăţa obiceiurile şoferului. În plus, producătorul bavarez ne-a arătat pentru prima dată şi cum maşinile pot fi transformate în console de jocuri pe roţi.
Sony şi Honda
La rândul lor, Sony și Honda au prezentat prima mașină care poate fi controlată cu o manetă de PlayStation. Cei doi producători au făcut asta ca să demonstreze, de fapt, cât de avansată tehnologic este noua versiune a sedanului electric Afeela.
Dar mai departe de toate aceste inovaţii, am putut vedea pentru prima dată şi o maşină zburătoare la CES. Vehiculul are un sistem care îi permite să se ridice de la sol exact ca un elicopter şi să zboare la propriu peste aglomeraţia din trafic. Apoi, să îşi plieze aripile şi să redevină o maşină obişnuită. Un alt produs care a atras multe priviri la târg este robotul care poate muta mașinile în parcări. Parkie se numeşte şi are ca scop să îi ajute pe oameni să parcheze mai bine. Sistemul vine automat sub maşină şi o parchează exact ca un profesionist. Compania testează deja acest produs în câteva parcări din Coreea de Sud.
Nici ediția de anul acesta nu a dezamăgit. Partea cea mai interesantă a acestui târg este că îţi oferă, de fapt, o viziune asupra viitorului. Nu toate produsele vor putea fi cumpărate chiar în forma în care au fost prezentate, dar ele ne arată direcţia clară în care merge tehnologia.