Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ţara care se pregăteşte să lanseze "oraşul viitorului". Se anunţă a fi un magnet atât pentru turişti, cât şi pentru investitori. 

Nu foarte departe de ţara noastră ia naştere supranumitul „oraş al viitorului“, care va fi un exemplu de sustenabilitate şi design urban de ultimă generaţie. Unde îl vom găsi dar şi când vom putea merge acolo, aflaţi acum din rubrica Use IT. 

de Redactia Observator

la 13.07.2024 , 12:49

Oraşul viitorului este mai aproape decât am fi crezut. Chiar la o aruncătură de băţ de România. În Grecia, una dintre destinaţiile noastre preferate de vacanţă. Şi se anunţă a fi un magnet atât pentru turişti, cât şi pentru investitori. 

Grecia se pregăteşte să lanseze cel mai inteligent şi tehnologizat oraş al Europei

Ne vom bucura de el abia peste câţiva ani, dar proiectul ambiţios începe deja să prindă contur. Aflat la doar 20 de minute de mers cu maşina de Atena, Ellinikon promite să fie un oraş high-tech de la A la Z. Dar şi un exemplu de sustenabilitate şi design urban de ultimă generaţie. Iată de ce. 

Vezi și

Ellinikon este un proiect de regenerare urbană care se construieşte la doar 12 kilometri de Atena. Este situat pe ceea ce mulţi numesc riviera ateniană - deci îmbină perfect luxul cu tehnologia. 

Sustenabilitatea stă însă în centrul acestui proiect

Construit pe baza conceptului urban al orașului de 15 minute, Ellinikon le va oferi locuitorilor săi acces rapid la toate facilităţile - de la plaje şi parcuri, până la birouri, magazine şi şcoli. În plus, orașul va fi dotat cu software avansat pentru monitorizarea deșeurilor, a apei și a consumului de energie. 

Una dintre atracțiile principale va fi Turnul Riviera, un zgârie-nori de 50 de etaje care va deveni şi cea mai înaltă clădire din Grecia. Va găzdui 180 de apartamente de lux şi este de aşteptat să fie gata în următorii doi ani. Orașul va avea și un parc metropolitan impresionant, de 260 de hectare. Dar şi un ansamblu rezidenţial inovator, numit Mica Atenă. 

"Mica Atenă este un cartier nou și vibrant care aduce un stil de viață modern în Atena. Va fi o comunitate primitoare și plină de viață, oferind până la 1.115 apartamente după finalizare. Va fi conectat perfect cu restul oraşului Ellinikon, pe baza viziunii orașului de 15 minute", spune Alexandros Moulas, specialist în retail. 

Construcţia efectivă a început în 2020, iar primele lucrări la un ansamblu de vile de lux au fost demarate anul trecut. Compania din spatele proiectului a anunţat că s-au vândut deja 350 de proprietăţi, ceea ce demonstrează un interes major pentru acest oraş inovator. În total, noul oraş va avea aproximativ 8 mii de locuinţe de lux, un port pentru megaiahturi, multiple malluri, restaurante, hoteluri şi un ca­sino. Totul pe un teren cu o suprafaţă de trei ori mai mare decât Monaco. 

Costul proiectului este de 8 miliarde de dolari şi promite să atragă un milion de turişti în plus pe an. Mai mult, dezvoltatorii estimează că noul oraş va adăuga 2,5% la PIB-ul Greciei şi va crea până la 80 de mii de noi locuri de muncă până în 2037. Anul în care ar urma să fie finalizat. 

Acesta este de departe unul dintre cele mai ambiţioase proiecte imobiliare nu doar din Grecia, ci din întreaga Europă. Şi cel mai probabil va deveni una dintre cele mai râvnite destinaţii, atât pentru investitori, cât şi pentru cei care îşi doresc o viaţă de lux într-un oraş high-tech. Sau cel puţin pentru turiştii care vor vrea să viziteze cel mai smart oraş al Europei. Premisele sunt bune, rămâne să vedem cum va evolua. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost păcăliţi cu tratamente miraculoase cumpărate de pe internet?
Observator » UseIT » Ţara care se pregăteşte să lanseze "oraşul viitorului". Se anunţă a fi un magnet atât pentru turişti, cât şi pentru investitori.