Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum arată prima autostradă din lume modernizată de roboţi şi drone. Peste 150 km, asfaltaţi fără prezenţa oamenilor pe şantier

România, ţara codaşă în topul construirii autostrăzilor în lume, nici îşi permite să viseze la ceea ce se întâmplă acum în China. Peste 150 de kilometri dintr-o şosea de mare viteză au fost asfaltaţi refăcuţi în de roboţi şi drone.

de Liviu Redeleanu

la 02.11.2024 , 09:06

Dacă eraţi deja uluiţi de viteza cu care construiesc chinezii orice, de la spitale, până la clădiri de birouri, drumuri şi chiar oraşe. Ei bine, acum au mai bifat o premieră mondială - prima autostradă modernizată doar de roboţi şi drone.

China asfaltează viitorul. La propriu. 158 de kilometri de autostradă au fost refăcuţi în toatalitate de roboţi şi drone. Da, aţi auzit bine - fără echipe de muncitori care să stea la umbra utilajelor, fără întârzieri din cauza vremii, fără posibile accidentări şi fără drumuri care să se strice imediat ce au fost reparate.

Această performanţă nu doar că a arătat că tehnologia autonomă poate funcţiona şi in cazul proiectelor mari de infrastructură rutieră, dar a demonstrat şi că poate face asta mult mai eficient, mai rapid şi fără compromisuri în ceea ce priveşte calitatea. 

Vezi și

Cum arată autostrada modernizată de roboţi

Pe acelaşi subiect

157,79 de kilometri. Este porţiunea din autostrada Beijing-Hong Kong-Macao, ce a fost reabilitată complet, fără prezenţa oamenilor pe şantier. În centrul proiectului revoluţionar s-a a aflat o flotă impresionantă de echipamente autonome de la unul dintre principalii producători chinezi de utilaje grele.

Aparatura a fost coordonată de la distanţă, prin algoritmi avansaţi şi prin sistemul Beidou, echivalentul GPS-ului, dar cu o precizie la nivel de centimetri. Tehnologia a asigurat astfel o acoperire completă şi uniformă a asfaltului, ceea ce garantează durabilitatea drumului.

Piesa centrală a proiectului a fost un utilaj capabil să aşeze o bandă perfectă de asfalt, de 19 metri, dintr-o singură trecere. Această inovaţie ar putea ridica standardele de calitate în construcţia drumurilor din toată lumea.

În plus, fiecare utilaj autonom a fost echipat cu sisteme avansate de siguranţă. Roboţii au fost programaţi să oprească de urgenţă la detectarea oricărui obstacol şi să îşi recalibreze poziţia cu o acurateţe de milimetri.

Încă o premieră mondială bifată de China

Prin această premieră mondială, China deschide drumul către o nouă eră în infrastructura inteligentă. Prin reducerea costurilor, scurtarea duratei proiectelor și îmbunătățirea calității construcțiilor, tehnologia autonomă ar putea revoluționa industria.

Experţii chinezi susţin că, în viitorul apropiat, proiectele de infrastructură autonomă pot reduce la minimum prezenţa oamenilor pe şantiere. Ceea ce va creşte siguranţa şi va reduce costurile. Până vom vedea roboţi care să asfalteze şi drumurile noastre, nu ne rămâne decât să îi admirăm de la distanţă pe cei din China şi să sperăm că într-o bună zi tehnologia va ajunge şi la noi.

Liviu Redeleanu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » UseIT » Cum arată prima autostradă din lume modernizată de roboţi şi drone. Peste 150 km, asfaltaţi fără prezenţa oamenilor pe şantier