Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum arată casele viitorului. Sunt construite printr-o tehnică inovatoare dintr-un un amestec de beton, apă şi nisip. Preţurile ajung până la 600.000$

Locuinţe făcute la imprimantă! Aşa sună viitorul, mai ales că primele astfel 100 de case deja au create.

de Liviu Redeleanu

la 21.09.2024 , 10:52

O companie de robotică a construit aproape 100 de case, folosind o tehnică specială - imprimarea 3D. Se întâmplă în Georgetown, Texas. Proiectul, cunoscut sub numele de Wolf Ranch, îşi propune să revoluţioneze industria construcţiilor şi să ofere soluţii de durată pentru crearea de locuinţe. Dar, în special, a atras atenţia lumii datorită metodei sale inovatoare de realizare a caselor. Şi nu se opresc aici. Anul acesta au de gând să inaugureze şi primul hotel din lume imprimat 3D. Tot în Texas.

Totul începe cu o imprimantă uriaşă de aproape 14 metri înălţime. Maşinăria foloseşte un amestec inovator de beton, apă şi nisip, pentru a imprima casele, strat cu strat. În doar trei săptămâni, aceste locuinţe moderne, cu trei sau patru dormitoare, sunt gata să fie locuite. Singurul element construit în mod tradiţionat, de echipe de muncitori, este acoperişul.

Dmitri Julius, director operaţiuni: Noi credem că viitorul construcţiilor de case este imprimarea 3D. Nu considerăm că acesta este un concept nou, ci că acesta este modul în care oamenii vor construi în cele din urmă casele. Este o oportunitate să facem lucrurile într-un ritm mult mai rapid decât a fost făcut vreodată.

Vezi și

100 de case au fost construite astfel, în Georgetown, iar mai mult de un sfert dintre ele şi-au găsit deja proprietari. Preţul variază între 450 şi 600.000 de dolari. "Partea noastră preferată în a locui într-o casă Icon este că ne face să ne simţim ca şi cum facem parte din viitor. Şi eu sunt inginer şi am fost foarte interesat cu privire la tehnologie. Cum Icon a dezvoltat tehnologia imprimării 3D, aşa că am venit, am văzut modelul de case şi au fost foarte frumoase. Primul meu gând a fost oare cât de solide sunt aceste case. Toate casele de aici au panouri solare. Cu siguranţa am simţit un impact uriaş. Cred că prima noastră factură a fost de 25 de dolari. Nu am avut niciodată facturi atât de mici. Este foarte accesibil să locuieşti în astfel de case, ceea ce ajută cu adevărat atunci când trăieşti la limită".

Pe acelaşi subiect

Lucrările la Wolf Ranch au durat doi ani

Lucrările la proiectul numit Wolf Ranch au durat aproape doi ani de zile. Între timp, compania a bifat şi o premieră mondială. Tot în Texas, construieşte şi primul hotel imprimat 3D. Proiectul constă în reconstrucția, relocarea și extinderea celebrului El Cosmico.

Avantajele unor astfel de construcţii sunt multiple. De la costuri mai mici, până la viteza de lucru. De asemenea, au o flexibilitate mai mare în design - posibilităţi nelimitate de forme şi structuri - generează mai puţine deşeuri decât construcţiile tradiţionale şi folosesc materiale recilate şi ecologice.

Iar compania nu se limitează doar la construcţia de case pe Pământ. NASA și-a manifestat interesul de a folosi această tehnologie pentru a construi structuri pe Lună, în cadrul programului său de explorare Artemis, care este programat să lanseze primul echipaj în septembrie 2025.

Avantajele sunt de la sine înţelese. Dar construirea caselor prin tehnica imprimării 3D vine la pachet şi cu o serie de provocări. Spre exemplu, nu există încă reglementări pentru astfel de construcţii, ceea ce ar putea duce la obstacole în obţinerea autorizaţiilor. De altfel, tehnologia este încă în proces de dezvoltare, iar imprimantele 3D pot avea limitări în ceea ce priveşte complexitatea proiectelor.

Avantajele caselor moderne

Pe de altă parte, materialele utilizate pot să nu fie la fel de durabile ca cele tradiţionale, iar rezistenţa în timp poate să devine o preocupare majoră. Ceea ce poate duce şi la scepticism. Unii oameni pun la îndoiala calitatea şi siguranţa caselor construite prin imprimarea 3D, ceea ce poate afecta acceptarea lor pe piaţă.

Dar, probabil pe Lună nimeni nu îşi pune astfel de probleme, aşa că NASA se poate folosi de tehnologie în cadrul programului său de explorare Artemis. Ceea ce ar putea fi un pas uriaş pentru. omenire.

Liviu Redeleanu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » UseIT » Cum arată casele viitorului. Sunt construite printr-o tehnică inovatoare dintr-un un amestec de beton, apă şi nisip. Preţurile ajung până la 600.000$