Antena LIVE

Curs valutar

Compania IBM anunță că a dezvoltat cel mai mic și mai puternic cip din lume

Toate industriile care folosesc sisteme computerizate au fost afectate de criza cipurilor. O companie mare de peste ocean a făcut un pas important pentru a rezolva problema. 

De la 20.05.2021, 09:18
WhatsApp
Vezi și:

Recent, compania americană IBM a anunţat că a făcut un pas important în tehnologia procesoarelor de computere. A realizat în laborator o arhitectură a unui cip de doar 2 nm, cu 50 de milioane de tranzistori. 

De ce este importantă această evoluție tehnologică? Pentru că noua arhitectură va da posibilitatea producatorilor de procesoare să livreze cu 45% mai multă performanţă cu aceeași putere de pe cip-urile actuale de 7nm, sau aceeași performanţă, dar folosind cu 75% mai puţină energie. Mai simplu spus, un smartphone actual cu un astfel de cip ar avea nevoie sa fie încărcat o dată la 4 zile, în loc sa îl încărcam în fiecare zi.

IBM spune că această tehnologie va aduce beneficii în primul rând computerelor, care vor deveni mai rapide. Dar va avea un impact pozitiv şi în eficienţa energetică a centrelor de date, în explorarea spațiului, în computerele cuantice şi în comunicaţiile 5 şi 6G. Această veste bună din perspectiva evoluției tehnologice vine în contextul unei crize mondiale a cip-urilor, criza generată de creșterea bruscă a cererii și de pandemia din ultimul an. 

Toate industriile care folosesc sisteme computerizate au fost afectate de criza de semiconductori Lovit din plin de acest deficit a fost însă sectorul auto, care ar putea pierde peste 100 de miliarde de dolari şi producţia a 4 milioane de vehicule. 

Când pandemia a închis mai multe fabrici în martie anul trecut, producătorii auto au anticipat o scădere a cererii pentru maşini, aşa că s-au văzut nevoiţi să îşi anuleze comenzile pentru cipuri, ceea ce nu se mai întâmplase până atunci. 

În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă. Vânzările de laptopuri, telefoane şi console de jocuri video au fost peste aşteptări. 

Asta i-a determinat pe marii furnizori de cipuri să se concentreze mai degrabă pe astfel de produse, şi să renunţe la cipurile pentru autoturisme pe care nu le-ar mai fi putut vinde. Drept urmare, vânzările au crescut până aproape de 450 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce arată de fapt o industrie care funcţionează aproape de capacitatea maximă. 

Între timp, fabricile auto s-au redeschis, producţia a revenit la normal, iar furnizorii de cipuri s-au trezit că cererea este mult prea mare pentru capacitatea lor de producţie. Acum industria auto trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice. Asta în condiţiile în care se estimează că abia peste un an, sau chiar doi, stocurile vor reveni la un nivel suficient pentru ca producția să nu mai fie îngreunată. 

În prezent, cei mai mari producători de cipuri sunt americanii de la Intel, sud-coreenii de la Samsung şi chinezii de la TSMC. Sunt considerate companiile care dau tonul în industrie, aşa că promit să rezolve criza cipurilor prin deschiderea de noi fabrici şi investiţii în sporirea capacităţii de producţie. 

Evoluţia tehnologiei, în general, a creat o cerere din ce în ce mai mare de cip-uri. Dacă luam doar exemplul automobilelor care au tot mai multe sisteme electronice care necesita cip-uri, deja începem sa înțelegem mai bine creșterea cererii. Plus că se estimează că până în 2030 sistemele electronice vor avea o pondere de 45% din prețul unei mașini noi. 

În prezent, producţia anuală de cip-uri este de 1000 de miliarde de bucăți. Adică 128 de cip-uri pentru fiecare om de pe planeta. Se poate spune aşadar că cip-urile sunt în economia digitala de azi ce era petrolul în economia secolului 20. 

Liviu Redeleanu
ibm use it
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025