FireBot, soluția ideală pentru misiunile periculoase ale pompierilor. Când ar putea intra pe piaţă
Evoluția tehnologiei ne poate ajuta şi atunci când vine vorba despre incendii. Prin intervenția roboţilor specializați, care pot intra în zonele periculoase înaintea salvatorilor putem evita tragediile. Unul dintre aceste exemple este FireBot, un robot rezistent la temperaturi înalte, soluția ideală pentru misiunile periculoase ale pompierilor.
De Redactia Observator la 21.10.2023, 09:00Din păcate, în ultima vreme auzim tot mai des de incendii, care pun viețile oamenilor în pericol, inclusiv pe cele ale salvatorilor. Dar dacă tehnologia ar putea face munca pompierilor mai sigură și mai ușoară?
În situații de risc extrem, cum ar fi incendii, cutremure sau inundaţii, intervenția umană poate fi extrem de periculoasă. Pompierii ajung adesea în zonele afectate fără să știe cu ce se vor confrunta, cum am văzut deja, în cazul exploziei de la Crevedia. Ei bine, evoluția tehnologiei poate fi un ajutor vital în astfel de situații, prin intervenția roboților specializați, care pot intra în zonele periculoase înaintea salvatorilor. Unul dintre aceste exemple este FireBot, un robot rezistent la temperaturi înalte, soluția ideală pentru misiunile periculoase ale pompierilor.
Ce este FireBot
FireBot este un robot creat special pentru operaţiuni de salvare în caz de incendiu. Inovaţia îi aparţine unui student din Statele Unite.
Siddharth Thakur, creatorul FireBot: În urmă cu aproximativ patru ani, am auzit la știri despre moartea unui pompier local. Inspirat, am luat legătura cu departamentul meu local de pompieri și am vorbit cu șeful pompierilor. Acolo am aflat despre această problemă constantă în care pompierii se confruntă cu situații care le pun viața în pericol în timp ce caută victime în clădiri în flăcări.
Atunci a luat decizia să creeze un robot-pompier. FireBot are în dotare camere termice şi senzori de gaz care îi permit să verifice o clădire în flăcări, să identifice victime sau eventuale pericole şi să furnizeze informaţii cruciale echipei de salvare.
Siddharth Thakur, creatorul FireBot: FireBot este primul robot din lume izolat termic care poate escalada obstacole, controlat fără fir, care poate interveni în incendii structurale la temperaturi ridicate pentru a căuta în mod eficient semne de vieți omenești și pentru a identifica orice situație periculoasă, astfel încât pompierii să nu fie nevoiți să intre fizic în clădirile în flăcări și să își riște viața.
Când ar putea intra pe piaţă robotul-pompier
Robotul este controlat de la distanţă şi poate rezista la temperaturi de până la 650 de grade celsius, timp de cel puţin patru ore. În plus, în ciuda aspectului său butucănos, este destul de rapid. Se poate mişca de două ori mai repede decât un pompier care poartă echipament de protecţie complet.
Siddharth Thakur, creatorul FireBot: Sper că ceea ce începe aici cu FireBot va schimba lumea pentru pompieri, dând asigurări că bravii noștri eroi vor ajunge acasă în siguranță.
Robotul-pompier ar urma să fie pus în vânzare la jumătatea anului viitor şi va costa aproximativ 90 de mii de dolari. Alternativ, pompierii l-ar putea închiria. Nu este însă singurul robot creat pentru a intervenii în misiunile periculoase ale pompierilor. Oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare al Marinei Americane au creat deja de ani buni un robot umanoid care să joace rolul de pompier la bordul navelor. El este folosit însă mai mult pentur monitorizare şi pentru intervenţia în cazul unor incendii mici.
Pe de altă parte, departamentul de Pompieri din Los Angeles chiar a experimentat un robot care poate stinge incendii majore. Însă în comparaţie cu FireBot, acest robot nu se poate strecura în zonele afectate de flăcări pentru că nu îi permite dimensiunea.
Doar în România, peste 7 mii de locuințe ard anual, fiind înregistrate pe lângă pagube însemnate și multe decese. Să nu mai vorbim de incendiile de vegetație, care sunt zeci de mii la număr în fiecare an. Roboții specializați pot deveni astfel adevărați eroi în situații de risc extrem, iar asta ne demonstrează ce putere poate avea tehnologia în viitor.