Antena LIVE

Curs valutar

Video

Internet de mare viteză în orice colţ al planetei. Visul lui Elon Musk începe să prindă contur odată cu proiectul Starlink

În viitorul apropiat am putea avea internet de mare viteză în orice colţ al planetei am merge. Despre ce mare proiect este vorba şi cât vor costa instalarea şi abonamentul lunar aflaţi la rubrica USE IT.

De la 06.05.2021, 08:47
WhatsApp
Vezi și:

Viața modernă ne-a făcut să trăim în simbioză cu telefonul nostru. A devenit practic o extensie a noastră. I-am atribuit roluri importante în viața socială, în modul în care ne distrăm sau ne petrecem timpul liber. Motiv pentru care, dacă ne aflam cumva într-un loc în care nu avem acces la internet, devenim ușor agitați și începem destul de repede să simțim că parcă ne lipsește ceva. Ca să nu mai spun că parcă nu mai are niciun rost peisajul acela din vârful muntelui dacă nu-l putem posta și pe Instagram instant.

Dar StarLink, proiectul lui Elon Musk, promite să schimbe asta și să aducă internet în zone neacoperite până acum de rețelele terestre. Și face deja asta cu o constelație de mici sateliți, plasați pe orbita joasă a Pământului. 

Visul lui Elon Musk de a furniza internet de mare viteză pe aproape întreg teritoriul planetei începe să prindă contur pe cer. Starlink, proiectul de internet al companiei SpaceX, a ajuns anul acesta la 1.300 de sateliți lansați în spațiu.

Cum au fost puse bazele proiectului

Pe acelaşi subiect

Proiectul Starlink a luat naștere în 2015, iar patru ani mai târziu avea deja loc prima lansare de succes. De atunci și până acum, Elon Musk a reușit peste 20 de lansări, iar scopul final este crearea unui rețele care poate oferi internet în bandă largă, în special celor din zone greu accesibile.  

Pentru acest serviciu, doritorii ar trebui să plătească o taxă inițială de 500 de dolari și un abonament lunar de 99 de dolari. În schimb este oferit internet cu o viteză cuprinsă între 50 și 150 de megabiți pe secundă. Viteza nu se compară cu cea oferită prin serviciile tradiționale de internet, dar Elon Musk promite că va dubla viteza până la sfârșitul acestui an. 

În prezent, serviciul Starlink este disponibil doar în anumite regiuni din Statele Unite și Canada, dar anul acesta a fost testat inclusiv în câteva zone rurale din Marea Britanie. Până acum, Starlink are peste 10 mii de clienți, iar acoperirea va continua să crească pe măsură ce vor fi lansați mai mulți sateliți. Inclusiv România ar putea testa anul viitor serviciile de internet oferite de Starlink, după  cum reiese de pe siteul oficial al proiectului. Elon Musk este optimist și spune că, până la sfârșitul lui 2022, internetul său ar putea fi testat în toate colțurile lumii. 

Spre deosebire de alte proiecte ale lui Elon Musk, acesta chiar este văzut cu ochi buni. A primit chiar și o subvenție federală de aproape 900 de milioane de dolari pentru extinderea planurilor.

În continuare,  SpaceX este foarte aproape de a obține o aprobare pentru lansarea a încă 4 mii de astfel de sateliți. Scopul este ca până în 2027 să ajungă la 42 de mii, adică de peste 30 de ori mai mulți decât are în prezent. 

Nu este însă singura companie care a intrat în această cursă. Amazon, prin proiectul Kuiper intenționează la rândul său să lanseze peste 3 mii de sateliți. Și mai sunt companii cu planuri similare, precum ViaSat, Telesat sau OneWeb, care deja concurează cu SpaceX. 

Acum, dacă plănuiți să vă construiți o cabană într-o zonă izolată și vreți acces la internet, să știți că puteți plasa deja o pre-comandă pentru un abonament StarLink. Dar luați în considerare și că obiectivul final a lui Elon Musk nu este neapărat acela de a furniza internet celor care până acum n-au avut acces, ci vede mai degrabă StarLink ca pe încă un pas către îndeplinirea viziunii sale, și anume colonizarea planetei Marte. 

Liviu Redeleanu
elon musk internet sateliti
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025