SpaceX a lansat prima misiune spaţială cu echipaj care va survola polii Pământului. La bord se află şi un miliardar în criptomonede
Compania Space X a lui Elon Musk va lansa peste câteva ore prima sa misiune spaţială cu echipaj care va survola polii Pământului. La misiunea numită "Fram 2" vor participa patru astronauţi, care vor face mai multe experimente ştiinţifice, printre care realizarea primelor imagini cu raze X în spaţiu şi cultivarea ciupercilor în condiţii de microgravitaţie.
Elon Musk intenţionează să folosească rezultatele experimentelor în cadrul viitoarelor zboruri Space X spre planeta Marte. Antreprenorul Chun Wang, care a făcut avere în sectorul criptomonedelor, a cumpărat de la SpaceX această misiune spaţială privată. El va fi însoţit de o regizoare norvegiană, Jannicke Mikkelse, un australian care a explorat polii Pământului lucrând ca ghid turistic, Eric Philips, şi o cercetătoare germană în robotică, Rabea Rogge.
Numai că, în timp ce americanii marchează victorie după victorie, europenii eşuează în cursa spaţială. Prima rachetă lansată din Norvegia s-a prăbuşit la mai puţin de un minut de la decolare. Cercetătorii europeni spun că au colectat suficiente date pentru ca testele viitoare să fie de succes. Compania germană care a lansat racheta şi-a propus să transporte pe orbită sateliţi de o tonă, pentru că Europa nu doreşte să mai depindă exclusiv de reţeaua Starlink a lui Elon Musk.
Acesta este momentul în care Spectrum a aprins speranţele europenilor pentru explorarea Spaţiului. Racheta fără echipaj a decolat din Norvegia, însă la nici 30 de secunde, aeronava a început să piardă altitudine şi s-a prăbuşit în mare.
Racheta a fost dezvoltată în ultimii şase ani şi este făcută din fibră de carbon, iar mai multe părţi au fost realizate cu o imprimantă 3D. Reprezentanţii companiei spun că testul a fost extrem de important pentru viitoarele misiuni.
Compania Isar Aerospace din Germania are în plan să concureze cu giganţii SpaceX, Lockheed Martin şi Boeing, pentru a trimite sateliţi de o tonă pe orbita Pământului. Până la începerea războiului din Ucraina, Europa era dependentă de Rusia pentru lansările de sateliţi. Piaţa este în acest moment dominată de americani, iar chinezii îşi dezvoltă şi ei propriile rachete.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰