Antena Meniu Search
x

Video Telefoanele ar putea avea ''propriul nas'' şi simţi mirosuri. Miza este uriaşă: sănătatea publică

Tehnologia care ar putea face telefonul să detecteze mirosuri se apropie de realitate. Iar miza este una foarte importantă: sănătatea publică. Aflăm totul despre acest subiect la Use IT.

de Liviu Redeleanu

la 29.04.2021, 09:48

Vezi și
  • Telefoanele ar putea avea propriul nas şi simţi mirosuri

Tehnologia a evoluat atât de mult încât, în curând, telefonul nostru ar putea avea propriul nas. Iar tehnologia care poate depista gustul şi calitatea unui produs, este chiar mai avansată. Telefoanele noastre pot auzi, pot vedea şi pot simți atingerea. În schimb le lipsește cu desăvârșire simţul mirosului.

Dar asta s-ar putea schimba în viitorul apropiat, cu beneficii surprinzătoare pentru noi. Tehnologia care ar putea face smartphone-ul să poată detecta mirosuri se apropie de realitate. Miza nu este ca telefonul să îţi spună ca e timpul să faci un duş, ci una mult mai importanta: sănătatea publică.

Această tehnologie încearcă sa imite capacitatea câinilor de a detecta boli cu ajutorul mirosului. Dar acum vine întrebarea. Cum pot oamenii de ştiinţă să realizeze un nas robotizat, în condiţiile în care părţi importante din cum funcţionează mirosul sunt încă un mister? Şi de ce ar face asta dacă au deja câini? Pentru că acest tip de instruire este costisitor, dificil şi consumă mult timp. Sunt cercetări la care se lucrează de zeci de ani, dar acum avem şi o soluţie destul de viabilă care poate aduce un nas în telefonul nostru.

Specialiştii au încercat să aplice pe un circuit integrat receptori de miros reali, dezvoltaţi în laborator. Iar apoi au învățat mașinăria sau dispozitivul să detecteze mirosuri, pe baza învăţării automate, în același fel în care un câine este dresat să detecteze, de exemplu, substanțe interzise în aeroport. Speranţa este ca oamenii de ştiinţă să proiecteze un nas de robot care poate detecta bolile asemenea nasului unui câine. Iar cercetătorii de la MIT spun că am putea avea o astfel de tehnologie integrată în milioane de telefoane în mai puţin de 5 ani. 

Pe acelaşi subiect

Andreas Mershin, cercetător MIT: Diagnosticul timpuriu, pe care câinii îl pot detecta, poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Dacă telefonul meu mă poate mirosi şi învaţă care este mirosul meu natural şi mă alertează cu privire la o problemă medicală astfel încât să îmi poată salva viaţa, atunci este un lucru bun. Vreau ca telefonul meu să poată face asta, deja îl purtăm peste tot. Când se va întâmpla înseamnă că vom intra într-o nouă eră a medicinii. 

Dispozitivul care poate depista calitatea boabelor de cafea

Într-adevăr, un nas robotic integrat în telefon ar putea reprezenta unul dintre cele mai puternice instrumente de diagnosticare din istorie. Dar un alt simţ pe care în curând îl vom împarti cu un robot, este cel al gustului. Deşi pare ciudat ca un robot să îşi poată da cu părerea despre gust și să ne spună ce este bun și ce nu, există industrii în care o astfel de tehnologie ar fi mai mult decât valoroasă. 

În fiecare zi, în lume, sunt consumate peste 2 miliarde de cafele. De-a lungul timpului şi până în prezent, cea mai mare provocare a industriei a fost să livreze gustul perfect. Acum însă, tehnologia poate aduce una dintre cele mai importante transformări - calitatea cafelei stabilită de un robot. 

O companie din Israel a creat un dispozitiv care, conectat la telefon, este capabil să scaneze boabele de cafea şi să decidă calitatea lor, prin intermediul inteligenţei artificiale, scrie Bloomberg. Iar rezultatele noii tehnologii nu au întârziat să apară. Compania a finalizat chiar şi un program pilot cu unul dintre cei mai mari traderi de cafea din lume. 

Experţii se aşteaptă ca industria să adopte noul sistem şi să ajungă de-a lungul lanţului până la cultivatori. Asta pentru că, în mod normal, cei care prăjesc cafeaua sunt şi cei care stabilesc parametrii de calitate pe care îi caută.

În prezent, calitatea cafelei este stabilită prin metoda tradiţională cunoscută sub numele de cupping. Experţi bine instruiţi se adună într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, aromă şi gust, astfel încât doar cele mai bune boabe să ajungă la bursă. Cupping-ul este însă un proces complicat, costisitor, care consumă mult timp şi este de multe ori subiectiv, ceea ce poate duce la întârzieri în lanţul valoric. În schimb, folosind un telefon, un spectometru şi multă inteligenţă artificială, oricine poate descoperi instant gustul şi povestea din spatele fiecărei boabe de cafea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » UseIT » Telefoanele ar putea avea ''propriul nas'' şi simţi mirosuri. Miza este uriaşă: sănătatea publică