Roboții, angajații viitorului: pot livra pachete sau participa la misiuni de salvare
Tehnologia evoluează şi odată cu ea se schimbă şi modul în care trăim şi percepem lucrurile din jurul nostru. Roboţii, de exemplu, au devenit o prezenţă tot mai constantă în lume. Ne ajută la treburile casnice, la sarcinile repetitive din instituţii și mai nou au devenit angajaţi de nădejde în spitalele din întreaga lume.
De Liviu Redeleanu la 25.03.2021, 16:45- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Cum a evoluat această industrie şi ce roboţi avem astăzi printre noi aflaţi la Use IT
Când zici roboţi umanoizi, nu ai cum să nu te gândeşti la Sophia. Dezvoltată de compania Hanson Robotics din Hong Kong, Sophia este un robot conceput special pentru a învăţa şi a se adapta comportamentului uman. Poate să susţină o conversaţie, să arate emoţii, să fie creativă şi se poate poate lăuda chiar şi cu cetăţenie oficială în Arabia Saudită. În mai puţin de 5 ani de zile, Sophia a ajuns în toate colţurile lumii şi este numită ambasador al roboţilor.
Mergem acum în zona roboţilor...utili. Curierii, să le zicem. Starship Technologies a dezvoltat un robot autonom care să livreze rapid colete şi care să nu aibă nevoie de prezenţa omului. Merge pe strada ca orice alt vehicul, dar are 9 camere, senzori şi un GPS care îl ajută să ajungă la destinaţie în siguranţă.
Câinele robot care veghează cine păstrează distanţa socială
Mai spectaculos este Digit. Robotul biped creat de Agility Robotics şi pe care Ford intenţionează deja să îl ia în flota sa de camioane autonome. Digit e capabil să ridice pachete ce cântăresc până la 40 de kilograme, poate urca sau coborî scări şi îşi poate menţine echilibrul chiar şi atunci când este lovit.
Trecem acum la patrupezi, unde Spot, câinele robot are deja o prezenţă constantă. Este creat pentru misiuni dificile de căutare şi salvare, este antrenat în misiuni de poliţie, merge prin parcuri să asigure distanţa socială şi mai nou învaţă trucuri pe o platformă petrolieră.
Şi încheiem cu Pepper, poate cel mai simpatic dintre roboţii umanoizi. Pepper a fost creat să interacţioneze cu oamenii şi să ajute în domenii precum educaţie, turism, sănătate sau servicii publice. Şi o face deja cu succes.