Peşterile din România sunt din ce în ce mai căutate de turişti! #100 de zile de vară.
Incursiune în adâncurile muntelui, la temperaturi de toamnă - iarnă şi cu experienţe de neuitat. Este alegerea pe care au făcut-o zeci de speologi dar şi sute de turişti. Ei au luat la pas peşteri dintre cele mai misterioase de pe meleagurile mioritice, unele de-a dreptul necunoscute.
De Redactia Observator la 19.08.2017, 10:54Incursiune în adâncurile muntelui, la temperaturi de toamnă - iarnă şi cu experienţe de neuitat. Este alegerea pe care au făcut-o zeci de speologi dar şi sute de turişti. Ei au luat la pas peşteri dintre cele mai misterioase de pe meleagurile mioritice, unele de-a dreptul necunoscute.
În Parcul Natural Apuseni, în Alba, este peştera Coiba Mare, lungă de 4 kilometri, care uimeşte prin intrarea somptuoasă, de aproape 50 de metri înălţime şi 74 de metri lăţime.
Peştera, ca şi sora ei din vecinătate, Coiba Mică, este o provocare chiar şi pentru profesionişti. Cristian Cibotărescu, speolog: "Apa parcurge peştera pe circa 800 de metri de galerie accesibilă şi se termină într-un sifon, adică o galerie scufundată, care este cea mai adâncă gaalerie scufundată din România, respectiv 92,5 metri. Lacul Morţii se numeşte, este plin cu buşteni."
Odată intrat în universul peşterii, un pârâu firav apare de sub malul stâng al Gârdişoarei şi se strecoară curajos pe sub arcadele imense, până în Sala Mare.
Dacă aici turiştii trebuie să fie neapărat echipaţi corespunzător, în alte locuri, situaţia e alta. În Valea Jiului, la 6 kilometri de Petroşani, turiştii pot vedea Peştera Bolii, unde se află şi icoana Sfintei Varvara, un obiectiv amenajat de Asociaţia Petro-Aqua.
Apele au săpat aici culoare şi cavităţi ciudate în munţi. Locul spune poveşti, iar un fir de apă sclipitor întregeşte priveliştea.
Aici, se vorbeşte despre comori ascunse de daci, iar numele vine de la familia Bolia, din secolul al 15-lea.
În alt colţ al ţării, la Cuciulat, turiştii pot vedea picturi rupestre vechi de 15 mii de ani. Spaţiul rupestru a fost refăcut şi în muzeul satului.
Zona este vizitată frecvent de turişti.