Vara extremă a înjumătățit culturile de fructe
Vom pune la borcan mai multă zacuscă, dar mai puţină dulceaţă. Vom turna mai puţin vin românesc în pahare şi vom mânca mere de peste hotare. Este bilanţul unei veri extreme, care a înjumătăţit culturile de fructe.
Vom pune la borcan mai multă zacuscă, dar mai puţină dulceaţă. Vom turna mai puţin vin românesc în pahare şi vom mânca mere de peste hotare. Este bilanţul unei veri extreme, care a înjumătăţit culturile de fructe.
Sunt hectare întregi de viţă de vie afectate de ploi şi caniculă. Drumul vinului, din Prahova, este secat. Strugurii s-au uscat şi au început deja să se scuture. Producătorii se plâng că au pierderi şi de 100%.
Nici în Dâmboviţa producătorii nu sunt optimişti. În livezi, fructele sunt deja stricate. Explicaţia? Am avut iarnă în mijlocul primăverii, vară caniculară şi grindină. Toate vor aduce mai puţine roade la toamnă şi o dulceaţă mai scumpă.
Merele româneşti, şi aşa prea puţine în magazine, vor fi de două ori mai rare în acest an, dar şi mai scumpe. La fel şi prunele.
Mai multe roade vor culege legumicultorii. La Vidra, roşiile s-au făcut din belşug. La fel şi vinetele, castraveţii şi ardeiul gras.
Câţiva lei ne va costa să punem zacusca la borcan, dacă luăm legume direct de la producător. Toate se vând cu un leu pe kilogram. La tarabă, preţul este dublu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰