România, lovită de un ciclon care a adus vijelii și ninsoare. Un copac s-a prăbușit peste o tânără din Capitală și i-a strivit piciorul
Un ciclon puternic s-a abătut asupra României, cu vijelii, ploi şi ninsoare. Cel puţin trei oameni au ajuns la spital, după ce copacii s-au prăbuşit peste ei din cauza rafalelor, în Capitală. O mamă şi un copil de 10 ani au fost la un pas de a fi striviţi în maşină iar unei tinere de 22 ani, un arbore i-a fracturat un picior. În zonele montane, vântul a bătut chiar şi cu 100 de kilometri la oră.
De Simona Căpşună la 11.01.2023, 20:18În Bucureşti şi Ilfov, mai mulţi copaci au fost puşi la pământ de vântul care a suflat cu aproape 50 de kilometri pe oră. O familie cu un copil de 10 ani şi-a văzut moartea cu ochii, după ce un copac s-a prăbuşit peste maşina care se afla în mers. Accidentul a avut loc pe şoseaua de Centură, în zona localităţii Voluntari. Mama şi copilul au suferit leziuni şi au ajuns la spital. Minorul va rămâne internat la spitalul Grigore Alexandrescu.
Raluca Grigore, Spitalul Grigore Alexandrescu: Este conştient, cooperant. Are o durere în zona cervico-toracică şi pentru asta este investigat. Urmează să i se facă şi un computer tomograf.
Vremea rea a doborât copaci în toată țara
Un alt caz a fost înregistrat pe strada Fabricii din Bucureşti. O tânără de 22 de ani a ajuns la spital cu un picior strivit de un copac doborât de vânt. Codul galben de vreme rea a smuls din rădăcini 24 de copaci și a distrus 20 de mașini.
- Avertizare meteo de vreme rea la munte: ninsori, viscol și ploi abundente, până la ora 22:00. Stratul de zăpadă...
- România, între două anotimpuri. La munte a viscolit şi a nins abundent, la mare au înflorit livezile. Patru...
- Vremea 9 - 22 ianuarie 2023. ANM a anunțat unde va ninge, în următoarele două săptămâni
Şi în Prahova un copac a căzut pe carosabil, însă şoferii au scăpat ca prin urechile acului. Vântul care a suflat cu aproape 60 de kilometri pe oră a pus la pâmânt un arbore care a făcut praf patru maşini parcate pe o stradă din Buzău. Pompierii au intervenit cu drujbe pentru a îndepărta crengile rupte. Proprietarii îşi socotesc pagubele şi aşteaptă despăgubiri.
Şi jandarmii dâmboviţeni au intervenit în zona Peştera pentru a îndepărta mai mulţi brazi doborâţi pe şosea de vijelie. La munte, ninge fără întrerupere de două zile, iar pe creste vântul a avut trecut chiar şi de 100 de km pe oră. La peste 2.500 de metri altitudine, pe Vârful Omu, în Munţii Bucegi, temperatura resimţită a fost de -10 grade celsius.
Pe Transfăgărăşan, cabana salvamontiştilor a fost blocată de troiene. La Bâlea Lac, zăpada măsoară peste 60 de centimetri. Câţiva turişti au ieşit însă cu sania şi s-au bucurat de bulgăreală. Zăpada a pătruns inclusiv într-un refugiu din Munţii Rodnei, iar salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud au făcut apel pe pagina de Facebook: turiştii care se adăpostesc acolo să închidă mai bine uşa data viitoare.
În zonele înalte din Gorj, vremea a dat bătăi de cap autorităţilor. Drumarii fac ture să cureţe şoseaua care leagă oraşul Novaci de staţiunea Rânca.
Diana Speretoiu, reporter Observator: La cota 1700, la intrarea în staţiunea Rânca ninge şi bate vântul destul de tare, iar vizibilitatea este scăzută. Cinci utilaje acţionează fără oprire pentru ca şoseaua care duce spre munte să rămână deschisă.
În zonele viscolite, stratul de zăpadă a ajuns chiar şi la un metru
Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: Obligatoriu cauciucuri de iarnă, lanţuri antiderapante în portbagaj pentru maşinile cu tracţiune decât pe două roţi motrice. Nu strică să avem în portbagaj şi o lopată pentru zăpadă.
Şi în staţiunea Voineasa, zeci de tone de material antiderapant au împrăştiat drumarii în doar câteva ore pentru a permite circulaţia maşinilor. Dacă la munte a nins, la câmpie şi deal a plouat cu găleata. În Târgu Jiu, strada Jiului, s-a transformat aseară în canal navigabil. Vremea rea mai ţine câteva zile.
Simona Căpşună, meteorolog Observator: Ciclonul care a adus precipitaţiile abundente şi vântul puternic din zona ţării noastre se va retrage treptat către extremitatea de sud-est a Mării Mediterane. Prin urmare, în weekend, ploile şi ninsorile vor deveni tot mai puţine, soarele va ieşi de după nori, iar temperaturile vor creşte cu mult peste cele normale la mijlocul iernii.
Meteorologii anunţă că sâmbăta şi duminică temperaturile ajung din nou la 12-13 grade în zonele de câmpie. Iar pe litoral, din cauza vântului puternic, porturile de la Marea Neagră au fost închise, pentru câteva ore, atât pentru transportul maritim, cât şi pentru cel fluvial.