Antena Meniu Search
x

România, între două anotimpuri. La munte a viscolit şi a nins abundent, la mare au înflorit livezile. Patru judeţe, sub cod portocaliu de ploi până la 22:00

Vremea s-a schimbat semnificativ, iar aseară a intrat în vigoare şi prima avertizare de ninsori din acestă iarnă. Viscolul a predominat pe creste, iar la deal şi la câmpie a plouat abundent. Schimbarea vine după o lungă perioadă cu soare şi temperaturi exagerat de mari pentru această perioadă a anului.

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 07:46

Vezi și

Iarna preia controlul, încet, dar sigur, la munte. Pe drumul care leagă oraşul Novaci de staţiunea Rânca, drumarii au făcut noapte albă. S-a muncit la foc continuu pentru a le deschide drum şoferilor. 

Cristi Tudor, reprezentat DRDP Craiova: Se acţionează cu cinci utilaje cu lamă şi material antiderapant. A început să sufle vântul destul de puternic în zona de creastă. Zăpada este viscolită în decor, între 7, 10, 15 centimetri, depinde de zone. 

Şi în judeţul Braşov, la cota 2000, drumarii au avut noapte grea. Vântul a suflat cu până la 70 de kilometri pe oră şi a nins abundent. În judeţul Caraş-Severin, drumarii au avut mult de furcă pentru a menţine asfaltul curat. Zeci de tone de material antiderapant au împrăştiat aceştia pe şosele în doar câteva ore. 

Primii fulgi au început să cadă la munte încă de ieri. La Bâlea Lac, peisajul este ca-n poveşti, iar stratul de zăpadă măsoară aproape 40 de centimetri. Iar dacă la munte a nins, în oraşe a plouat serios. În Târgu Jiu, pe strada Jiului, se putea circula şi cu barca. 

Vreme caldă la malul mării

La malul mării, în schimb, vremea de primăvară a înverzit grădinile. Pomii fructiferi au înmugurit din cauza temperaturilor, de trei ori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. 

George Lămureau, inginer pomicultor: Deja de la - 5 grade în jos afectează producţia foarte rău, de până la 30-40 la sută. De la - 7 la - 10 grade producţia va fi compromisă total. 

În curtea unui liceu din Constanţa, un vişin japonez a înflorit cu trei luni mai devreme. Şi într-o livadă din Alba Iulia, caişii au înmugurit mai repede cu două luni. 

Sonia Morar, specialist în pomicultură: Se văd frunzele în cazul acesta. Mugurii de floare au început să îmbobocească, se vede rozul la ei, dacă continuă vremea asta caldă, o să înflorească de tot. 

Până diseară la ora 22.00, patru judeţe sunt sub cod portocaliu de ploi abundente - Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa, iar Capitala e sub cod galben de ploi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Vremea » România, între două anotimpuri. La munte a viscolit şi a nins abundent, la mare au înflorit livezile. Patru judeţe, sub cod portocaliu de ploi până la 22:00