Ciclonul mediteranean ajuns în România a adus primul cod roșu din această primăvară: "Dintr-odată s-a întunecat şi a bătut gheaţa tare"
Vijeliile şi grindina au făcut prăpăd în aproape toată ţara. Primul cod roşu de ploi din această primăvara s-a înregistrat în Caraş-Severin unde a plouat cât pentru trei săptămâni. Iar veştile nu sunt bune până la sfârşitul primăverii. Ciclonul mediteranean va răvăşi în continuare o bună parte din Europa şi va abate şi asupra noastră coduri de inundaţii şi furtuni.
De Redactia Observator la 26.05.2023, 19:21Oraşul Beiuş a fost acoperit în doar câteva minute de un covor alb de gheaţă. Locuitorii au primit mesaj Ro-Alert să evite deplasările.
Primul cod roşu de ploi din sezonul de primăvară a cuprins patru localităţi din Caraş Severin. Şuvoaiele de ploaie impresionante s-au împletit cu grindina. Iar cantităţile de apă adunate într-o oră, aproape 100 litri pe metru pătrat, au fost cât pentru trei săptămâni.
Primul cod roșu din această primăvară
În Gorj, ruperea de nori i-a orbit pe şoferi pe o distanţă de 50 de metri. Mulţi au tras pe dreapta pentru a evita un accident.
- Grindina cât oul de găină a făcut ravagii în Bihor. ANM a anunţat averse şi vijelii în mai multe zone din ţară
- ANM a emis mai multe avertizări cod roșu de vreme severă. Furtuni puternice lovesc localități din Caraș-Severin
- 31 de județe și Capitala intră de la 12.00 sub cod galben de vreme severă. Ploi, grindină și vijelii în...
- Un ciclon mediteranean se îndreaptă spre România. Toată ţara va fi lovită de grindină, vijelii şi ploi...
Nori teribili de grindină au ajuns şi în Prahova. Bucăţile de gheaţă au picat preţ de câteva minute şi au distrus grădinile oamenilor.
Şi în cartierul băimărean Ferneziu, vremea a schimbat brusc foaia.
Bărbat: A fost rupere de nori. Dintr-odată s-a întunecat şi a bătut gheaţa tare.
Harta ţării este colorată în galben până la ora 23:00. Ploile torenţiale vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat, iar, izolat, vom avea parte în continuare de vijelii şi grindină.
Cicloanele mediteraneene continuă să facă ravagii în Europa. În Italia, situaţia a rămas catastrofală, iar numărul morţilor în urma inundaţiilor a ajuns la15. Regiunea Emilia Romagna rămâne sub avertizare de cod roşu.
Localnici: Situaţia este cea care se vede. Apa se retrage foarte încet, iar nivelul scade.
- Din fericire, am avut o grămadă de voluntari care vor veni şi în weekend să ne ajute. Mii de voluntari vor cu adevărat să ne ajute. Vedem asta, dar situaţia este în continuare gravă.
Inundaţii puternice au fost şi în sudul şi estul Spaniei. În oraşul Murcia, 100 de litri pe metru pătrat au fost acumulaţi în aproape două ore, iar străzile s-au transformat în râuri.
Simona Căpşună, meteorolog Observator: Furtunile cauzate de activitatea ciclonică din zona Mării Mediterane vor crea probleme şi în perioada următoare în ţările învecinate acesteia. Vor fi în continuare ploi abundente care vor duce la inundaţii, dar şi vijelii şi grindină. Vremea severă va afecta şi zona ţării noastre.
Riscul de inundaţii va rămâne ridicat pe majoritatea apelor curgătoare, iar instabilitatea atmosferică se menţine cel puţin până la finalul primăverii.