Ciclonul care afectează România, urmărit de o armată de meteorologi şi tehnicieni. Este blocat în Marea Neagră
Cea mai ploioasă vară din ultimii ani nu se mai termină. Ciclonul care a adus furtunile din ultimele zile este blocat acum în Marea Neagră, dar se aşteaptă să provoace şi alte fenomene meteo extreme.
De Redactia Observator la 18.06.2021, 17:26Cel puţin în ultimii zece ani, am simţit cu toţii că parcă anotimpurile nu mai sunt aşa cum le ştiam. Această imprevizibilitate se vede şi în numărul alertelor de vreme rea care a crescut de 10 ori. Acum, o armată de oameni, de la meteorologi, până la tehnicieni şi ingineri radar lucrează, zi şi noapte, ca să ne avertizeze la timp despre pericole.
Elena Mateescu, director ANM: ”Se va apropia în mod special pe partea de sud vest a ţării unde va staţiona până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest tip de ciclon retrograd, trebuie să menţionăm că, având şi un aport suplimentar de vapori de apă din Marea Neagră are o dinamică foarte rapidă şi, într-adevăr, poate să genereze cantităţi mari de apă pe secvenţe mai scurte de timp, care să depăşească valori de peste 40 - 50 litri pe metru pătrat”.
Meteorologii spun că vor urma avertizări cod roşu de vreme extremă.
Datele meteo, analizate în timp real
- Un ciclon format în Marea Neagră va lovi România în câteva zile. Avertismentul meteorologilor
- Stare de urgenţă în Crimeea din cauza inundaţiilor. Ciclonul din Marea Neagră loveşte România în acest...
- Ciclonul tropical Seroja a ras un oraş întreg de pe faţa pământului, în Australia. Autorităţi: "Copaci...
Sala de prognoză este locul în care datele meteo sunt analizate în timp real. Iar orice furtună puternică trebuie raportată cât se poate de rapid. Şapte radare meteorologice amplasate pe teritoriul României identifică orice posibilă furtună puternică care se îndreaptă sau se dezvoltă pe teritoriul ţării.
Alina Şerban meteorolog ANM: ”Din şase în şase minute se actualizează. Le poţi avertiza cu 5-10 minute, cel mult 15 minute înainte”.
Numărul fenomenelor meteo extreme a crescut alarmant în ultimii 10 ani. Astfel că, doar anul acesta, meteorologii români au emis chiar şi 25 de alerte într-o zi. Specialiştii spun că fenomenele meteo periculoase sunt o urmare a schimbărilor de climă.