Meniu
Search
x

Video Stare de urgenţă în Crimeea din cauza inundaţiilor. Ciclonul din Marea Neagră loveşte România în acest sfârşit de săptămână

Autorităţile din Crimeea au declarat joi stare de urgenţă, după ce ploile abundente au provocat inundaţii teribile în estul peninsulei, inclusiv în oraşul Kerci. Miercuri, furtuni puternice și cantități importante de precipitații au făcut prăpăd în orașul Ruse din Bulgaria, fenomene extreme fiind așteptate și în România, în acest sfârșit de săptămână.

De Veronica Micu la 18.06.2021, 07:57

Inundaţiile au afectat sute de case, dar şi un spital din Kerci, a declarat ministrul pentru situaţii de urgenţă, potrivit Reuters. Străzile au fost inundate şi mai multe mașini au rămas blocate în șuvoaiele de apă. Unele autoturisme au fost acoperite complet de apă. ”În privinţa pagubelor materiale, situaţia este gravă. Dar au fost înfiinţate comisii şi a fost declarată stare de urgenţă regională”, a anunţat Serghei Aksionov, şeful autorităţilor ruse, citat de agenţia Interfax.

Serghei Aksionov a fost filmat într-o barcă, în orașul Kerci, în timp ce evaluează pe teren dezastrul provocat de ploile torențiale.

Prăpăd făcut în Bulgaria de ciclonul din Marea Neagră

Pe acelaşi subiect

Ciclonul din Marea Neagră a creat fenomene extreme și în Bulgaria. O ploaie torenţială puternică, ce a durat mai puţin de o oră, a făcut prăpăd, miercuri după-amiază, în oraşul vecin de peste Dunăre, Ruse. Pe majoritatea străzilor și bulevardelor principale din Ruse s-au format blocaje uriașe, pentru că inundațiile s-au produs într-un moment în care oamenii se întorceau de la serviciu. Pe o altă arteră principală a oraşului, Bulevardul Hristo Botev, care s-a transformat într-un râu, un tânăr a ieșit cu caiacul pe apă. Momentul a fost filmat, iar clipul a devenit virale pe rețelele de socializare.

Pe internet au fost postate zeci de materiale video cu dezastrul din orașul dunărean.  

Meteorologii bulgari au anunțat că, în mai puțin de o oră, au căzut aproximativ 24 de litri de apă pe metrul pătrat.

Ciclonul lovește România în acest sfârșit de săptămână

Potrivit meteorologilor, ciclonul este blocat în Marea Neagră, dar curând va ajunge la ţărm. "Începând din noaptea de joi spre vineri se va apropia în mod special pe partea de sud-est a ţării unde va staţiona până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest tip de ciclon retrograd, trebuie să menţionăm că, având şi un aport suplimentar de vapori de apă din Marea Neagră, are o dinamică foarte rapidă şi, într-adevăr, poate să genereze cantităţi mari de apă pe secvenţe mai scurte de timp, care să depăşească valori de peste 40 - 50 litri pe metru pătrat", a explicat Elena Mateescu, director ANM.

”În momentul de față, există mai multe traectorii probabile ale acestui ciclon. Pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul vorbirii, există o împrăștiere, există mai multe traectorii posibile, dintre care se identifică una cea mai probabilă. Cea mai probabilă traectorie despre care vorbim în momentul de față este aceea de a afecta partea de sud-est a țării, adică sudul Moldovei, inclusiv zona Carpaților de Curbură, zona Dobrogei și zona Bărăganului. Pentru a vorbi despre o avertizare cod roșu, fie că ne referim la București, fie că ne referim la altă zonă din țară, ar trebui să vorbim despre o situație în care fie s-au acumulat cantități de apă într-un interval relativ scurt, de 50-60 de l/mp, iar în continuarea acestor cantități, în zona respectivă să se mai cumuleze încă pe atât, adică să ajungem la cantități de 80-100 de l/mp”, a spus la Antena 3 meteorologul Gabriela Băncilă.

Acest ciclon s-a format în zona Mării Mediterane, a traversat la sfârșitul săptămânii trecute, duminică și luni, Peninsula Balcanică și a ajuns deasupra bazinului vestic al Mării Negre în cursul zilei de marți.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Stare de urgenţă în Crimeea din cauza inundaţiilor. Ciclonul din Marea Neagră loveşte România în acest sfârşit de săptămână