Antena Meniu Search
x

Video Un ciclon format în Marea Neagră va lovi România în câteva zile. Avertismentul meteorologilor

Un ciclon va lovi România în acest sfârşit de săptămână. În mai multe zone din ţară se aşteaptă furtuni unele chiar de cod roşu. În ultimul deceniu, numărul alertelor de vreme rea a crescut de 10 ori. Pentru a ne avertiza la timp despre pericole o întreagă armată de oameni, de la meteorologi, până la tehnicieni şi ingineri radar lucrează zi şi noapte. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 17.06.2021, 20:06

Vezi și

Ciclonul care a adus furtunile şi inundaţiile din ultimele zile se va întoarce din nou la noi. Acum e blocat în Marea Neagră, dar curând va ajunge la ţărm. "Începând din această noapte se va apropia în mod special pe partea de sud-est a ţării unde va staţiona până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest tip de ciclon retrograd, trebuie să menţionăm că, având şi un aport suplimentar de vapori de apă din Marea Neagră, are o dinamică foarte rapidă şi, într-adevăr, poate să genereze cantităţi mari de apă pe secvenţe mai scurte de timp, care să depăşească valori de peste 40 - 50 litri pe metru pătrat", a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Meteorologii spun că ar trebui să ne aşteptăm la avertizări cod roşu de vreme extremă

La Institutul de Meteorologie din Băneasa toţi ochii sunt pe radar în ultimele ore. Suntem în principala zonă de acţiune, locul în care sunt primite şi analizate date meteo în timp real. Într-un colţ sunt urmărite evoluţiile meteorologice imediate, într-altul prognoza pe durtata medie şi lungă. Orice furtună puternică trebuie urmărită şi raportată cât mai repede.

Alina Şerban, meteorolog: La momentul acesta colega mea le avertizează, estimează, evaluează. Din şase în şase minute se actualizează. Le poţi avertiza cu 5-10 minute, cel mult 15 minute înainte.

Pe acelaşi subiect

Cum ajung alertele de vreme rea la populație

Din momentul în care avertizările vin pe radare și până ajung la autorități trec câteva zile de secunde. Există o linie directă, un telefon spre RO-ALERT, unde meteorologii anunță autoritățile. Şapte radare meteorologice amplasate pe teritoriul României identifică orice poisibilă furtună puternică care se îndreaptă sau se dezvoltă pe teritoriul ţării.

Sorin Burcea, cercetător științific: Informaţiile furnizate de radarul meteo sunt aproape în timp real. Frecvenţa scanărilor este de 6 minute. La fiecare 6 minute meteorologul are o informaţie nouă.

Numărul avertizărilor imediate de furtună sau feneomene meteo periculoase a crescut alarmant în ultimii 10 ani. Meteorologii au emis chiar şi 25 de alerte zilnice în 2021. De vină sunt, spun specialiştii, schimbările climatice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Un ciclon format în Marea Neagră va lovi România în câteva zile. Avertismentul meteorologilor