Fenomen neobişnuit pe litoral. Unii turişti evită să mai intre în apă şi se mulţumesc doar cu bronzatul. "Îmi fac curaj şi mă arunc. Asta e"
Turiștii care sunt în acest weekend pe litoral fac haz de necaz - e gheaţă la mal. Apa mării a fost rece ca în martie, 14 - 15 grade Celsius, în loc de 24 - 25, cum ar fi normal în această perioadă. Mulţi s-au mulţumit doar să se bronzeze. Cei mai curajoşi au intrat în valuri, dar nu au rezistat mult.
De Redactia Observator la 29.07.2023, 19:34Dimineaţă la Costineşti, mii de turişti stăteau aliniaţi pe mal, în faţa valurilor. Nu îndrăzneau să între în mare. Un domn își dă cu apă pe mâini, să se obișnuiască după ce unii, mai curajoşi, testaseră apă şi dăduseră verdictul.
Alţii nu au renunţat uşor. Au stat ce au stat pe mal, dar până la urmă, s-au hotărât să facă o baie în mare cu orice preţ.
Turistă: Foarte rece e. Sloi. Gheață.
Reporter: Nu ai avut curaj să intri?
- "E prima oară, în 20 de ani, când văd atâtea". Plajele de pe litoral, acoperite de un covor de vietăţi marine...
- "Se simte un ușor iz cadaveric". După furtunile de zilele trecute, plajele s-au umplut de scoici, crabi şi melci
- Cum funcţionează "schema şezlongul" pe litoral. Suma pe care a plătit-o o turistă pentru două şezlonguri:...
Turistă: Îmi fac curaj, merg şi mă arunc. Asta e până, la urmă.
Nerăbdători să se bălăcească şi dezamăgiţi că nu pot să sară în valuri, copiii şi-au făcut de lucru pe nisip. Dar cu gândul, tot la apă erau.
Ce este fenomenul "Upwelling"
Nici la Mamaia turiştii nu au fost mai norocoşi. Poate doar mai optimişti. De la 25 de grade Celsius, cât avea miercuri, apa mării s-a răcit brusc după furtună de joi. A scăzut cu 10 grade şi a ajuns la temperaturi de martie.
Adrian Bilba, biolog: Avem apă foarte rece la mare, 14 grade, 15 grade, datorită vântului de sud care a bătut foarte tare şi care a adus dinspre sud şi de la adâncime ape mai reci. Ele vin de la adâncime datorită unui femomen numit upwelling: atunci când vântul bate foarte tare, apa de la suprafaţă este înfundată în adâncime şi de acolo este ridicată o apă mai rece.
Fenomenul, specific mai degrabă Oceanului Pacific decât Mării Negre, a început acum două zile, când în România a intrat un val de aer polar. Temperaturile din toată ţară au scăzut, brusc, şi cu 20 de grade Celsius în unele zone. Meteorologii spun că de miercuri, apă mării se va încălzi din nou.