Video "E prima oară, în 20 de ani, când văd atâtea". Plajele de pe litoral, acoperite de un covor de vietăţi marine eşuate, după o furtuna violentă
Plajele din Mamaia şi Năvodari sunt acoperite cu un covor de scoici, crabi şi melci. Vietăţile marine au fost aruncate pe ţărm de furtuna de ieri. Sunt un adevărat pericol, spun asociaţiile de protecţia consumatorului. Turiştii nu au părut deranjaţi, însă, iar autorităţile promit că vor curăţa nisipul...la noapte.
După ce au ratat ziua de plajă din cauza furtunii de ieri, astăzi turiştii au dat fuga pe plajă de cum a răsărit soarele. Au găsit, însă, nisipul acoperit de creaturi marine eşuate.
Turistă: E prima oară, cred, în 20 de ani, când văd atâtea scoici pe plajă.
Plajele acoperite de vietăţi marine eşuate
Andreea Filip, reporter Observator: Furtuna de ieri a făcut ca marea să înainteze mai bine de 15 metri, iar când s-a retras a lăsat în urma ei o mare de scoici, dar şi crabi, peşti ori căluţi de mare.
- "Se simte un ușor iz cadaveric". După furtunile de zilele trecute, plajele s-au umplut de scoici, crabi şi melci
- Turiştii, întinşi pe plaja devenită covor de gunoaie, după "dezmăţul" de 1 Mai: "Nu mă deranjează, mie chiar...
- Staţiunea care promite că va avea cea mai modernă plajă din România: fără scoici, nisip fin şi mai bună...
Cei mai mulţi turişti nu au fost deranjaţi. Au făcut cărare printre cochilii şi le-au stâns ca amintire pe cele mai frumoase. Iar copiii nu au facut doar castele de nisip, ci şi de scoici.
Bărbat: E foarte ok, mai ales pentru ăştia mici e super, că se distrează şi învaţă lucruri noi, despre scoici.
Turistă: E păcat de peştişori, răcuşori şi tot.
Scoicile ar fi trebuit să fie adunate de angajaţii de la Apele Române pentru ca turiştii să găsească doar nisip pe plaje.
Costel Stanciu, preşedintele Pro consumatori: Pe lângă faptul că creează un disconfort prin aspect, mirosul degajat în urma procesului de putrefacţie, constituie şi un pericol pentru turişti şi, în special, pentru copiii mici de a se tăia, de a se împiedica.
Hristu Uzun, director ABADL: Este un fenomen natural. În fiecare an apar. O să intrăm diseară cu toate resursele umane şi utilajele pe care le avem, încât să colectăm toate aceste scoici.
Rămâne de văzut dacă vor mai avea ce. Turiştii au avut grijă să umple găleţi şi peturi cu scoici, crabi şi melcişori.
Fată-reporter: Cele care nu au nimic înăuntru sunt mai drăguţe. Ai de unde alege.
- Ai mai văzut atâtea scoici?
- Nu. Aseară au fost mult mai multe pe plajă decât astăzi. Astăzi au mai adunat din ele. Am să le duc unei prietene care nu a văzut marea deloc.
Weekendul acesta se anunţă unul dintre cele mai aglomerate pe litoral.
Ștefan Necula- manager agenţie de turism: În perioada următoare, gradul de ocupare al hotelurilor de pe litoralul românesc este de aproximativ 85%. În weekendul următor vom avea aproximativ 100.000 de turişti pe litoralul românesc.
După ziua de ieri cu 13 grade Celsius în apă şi 23 în aer, weekendul va aduce vreme caldă, dar marea va rămâne răcoroasă, cam cu cinci grade sub temperatura normală din iulie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰