"Ia uite ce e aici, băi, băiete, băi!" Potop peste România, grindina și puhoaiele de apă au făcut prăpăd în țară. Un gălățean a făcut atac de panică
Urgie peste România, de mai bine de 12 zile! Grindina, vijeliile şi ploile torenţiale au făcut prăpăd în mai multe judeţe din ţară. Localnicii s-au trezit cu grădinile inundate şi culturile distruse, iar zeci de şoferi au rămas blocaţi pe şoselele acoperite de ape, după ce râurile s-au umflat şi au ieşit din matcă. Iar veştile de la meteorologi nu sunt deloc bune: va continua să plouă abundent şi în zilele următoare.
De Redactia Observator la 29.05.2023, 07:52- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Străzi inundate, culturi distruse şi oameni izolaţi! Aşa arată tabloul unei zile în care a plouat cât pentru o săptămână. În comuna Brebu, din judeţul Caraş-Severin, puhoaiele au făcut prăpăd. Oamenii s-au trezit neputincioşi în faţa naturii şi dau vina pentru pagubele produse şi pe autorităţi, care ar întârzia să vină cu soluţii.
Localnici:
Mai rău distruge drumul, decât să îl facă. Ia nisipul din stânga şi îl pune în dreapta.
Uitaţi-vă ce e aici, noi aici suntem izolaţi. Noi suntem în Uniunea Europeană şi vrem în Schenghen. Şi primarii care au fost şi-au băgat banii în buzunar
- Meteorologii au emis peste 100 de coduri de ploi, grindină şi vijelii în doar două săptămâni. Vremea rea a...
- ANM a emis o nouă alertă de vreme severă. Jumătate de țară, inclusiv Capitala, sub cod galben până la noapte
- Grindina cât oul de găină a făcut ravagii în Bihor. ANM a anunţat averse şi vijelii în mai multe zone din ţară
E dezastru aici. Uitaţi, am investit, am făcut gardul, mi-a rupt plasa. Au venit lemne, au venit astea... În grădină e până la jumătate (n.r. apa), e nenorocire.
Haos a fost şi pe DN58, unde şoferii au înaintat cu greu, din cauza şoselei inundate. În unele locuri, apa a măsurat chiar şi 40 de cm.
Șofer: Oameni buni, uitaţi ce e aici. A venit râul! Uitaţi-vă ce e aici, oameni buni!
Natura s-a dezlănțuit și în Galați. Un bărbat a ajuns la spital, în urma unui atac de panică
Şi locuitorii din Galaţi au avut de furcă, după dezlănţuirea naturii. Mai multe curţi dintr-un cartier al oraşului au fost inundate, iar un bărbat a ajuns la spital, în urma unui atac de panică.
- Ce s-a întâmplat? I s-a făcut rău?
- A început să facă spume la gură şi tremura foarte tare.
Eugen Chiriță, ISU Galaţi: Estimăm aproximativ 50 de curţi inundate, am avut şi un caz medical, l-am rezolvat, colegii au mers şi au extras victima de acolo şi au predat-o ambulanţei.
Străzi inundate în Mehedinți
În Mehedinţi puhoaiele au creat probleme pe mai multe drumuri judeţene.. Străzile au fost inundate, după ce canalizarea nu a mai făcut faţă.
Localnic: Ia uite ce e aici, băi, băiete, băi!
Probleme au fost şi în Timiş. O porţiune din autostrada A1 a fost acoperită de grindină, iar în localitatea Dumbrăviţa, oamenii s-au trezit cu apa în case. O stradă recent asfaltată s-a inundat, deşi în urma lucrărilor, oamenilor li s-a promis că nu vor avea probleme. Iar în judeţul Cluj norii de ploaie s-au adunat şi au adus prăpădul. Mai mulţi oameni care se aflau în zona de street-food s-au văzut nevoiţi să se adăpostească sub umbrelele de la mese, pentru a scăpa de ploaia torenţială. Iar veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Doar ieri au fost emise 24 de avertizări de vreme rea iminentă.
Avertizări meteo de vreme extremă emise zilnic
Meteorologii spun că şi în prima lună de vară ne-am putea aştepta la precipitaţii însemnate.
Iris Răducanu, meteorolog ANM: Astfel de fenomene sunt specifice sezonului cald. De altfel, mai este cea mai instabilă lună. Luna iunie este cea mai ploioasă lună din an, climatologic vorbind. Din iulie, august ar trebui să fie din ce în ce mai rare aceste perioade, însă nu sunt lipsite.
De la mijlocul lunii mai, au fost date zilnic avertizări meteo de vreme extremă. În unele zone din ţară, cantităţile de apă au depăşit normalul perioadei, chiar şi cu 150 de litri pe metru pătrat.