Locul din România unde zăpada a ajuns de 3 metri înălţime. Meteorologii anunţă iar ninsori şi viscol
Unde ninge în România. Fenomen spectaculos o dată cu trecerea de la "vară" la iarnă: fierbe Dunărea. Un abur dens s-a ridicat peste fluviu la răsărit. Peisaj de basm e şi la munte unde a nins din plin, în unele locuri nămeţii ating trei metri.
De Adrian Obreja la 13.11.2023, 20:09O pătură de ceaţă s-a întins peste fluviu la Galaţi. La primele ore ale dimineţii, Dunărea părea că fierbe. Specialiştii spun ca fenomenul se crează atunci există diferenţe mari de temepratură între aer şi apă. În zorii zilei, temperatura aerului nu depăşea un grad Celsius, iar apa a avut 14 grade.
Pătură de ceaţă peste Dunăre
"Fenomenul care se produce anual în această perioadă, în prag de iarnă, învăluie întreaga Dunăre din această zonă într-un val dens de ceaţă, dar circulaţia fluvială nu este pusă în pericol", spune Adrian Obreja, reporter Observator.
"Masa de aer rece în contact cu apa caldă, la imediata suprafaţă de contact se produce evaporarea. Atunci când se ajunge la saturarea masei de aer se produce condensarea şi vedem fenomenul de ceaţă", explică Gabriela Grigoraş, Complexul Muzeal Ştiinţele Naturii.
- Vremea 13 - 26 noiembrie 2023. De miercuri, se răcește în toată țara. ANM anunță îngheț și zăpadă la munte
- Zăpadă de jumătate de metru la munte. Mai mulți turiști au rămas blocați în stațiunea Padiș din Apuseni,...
- Ninsori abundente pe drumurile montane din Harghita. Imagini de basm cu prima zăpadă din judeţ de sezonul acesta
Imagini rare cu Dunărea ce părea că fierbe
Localnicii nu au ratat ocazia de a surprinde spectacolul naturii în imagini rare. Pescarii nu au fost la fel de încântaţi. "Conducătorii de ambarcaţiuni trebuie să aibă mare grijă când circulă pe Dunăre, trebuie să ţină malul, să observe malul. Iar dacă ceaţa totuşi este densă, este indicat să ţinem ambarcaţiunile la ponton, la mal, până se ridică", spune Viorel Giv, navigator.
Fenomenul apare de două ori pe an, toamna şi primăvara.
Zăpadă şi ger la munte
La munte în schimb e un perisaj autentic de iarnă. În Harghita, oamenii şi-au început ziua la lopată, au fost nevoiţi să îşi croiască drum prin nămeţi la minus 7 grade Celsius. A nins tot weekendul, iar zăpada strânsă pe marginea drumurilor a ajuns să măsoare chiar şi 3 metri. Sub greutatea ei, mai mulţi brazi s-au rupt si au cazut pe şosele.
"A nins destul de mult, între 25 şi 30 de centimetri. Şi în unele locuri şi mai mult, unde a fost viscolul mai mare", spune un bărbat.
A nins mult şi în Maramureş. În Pasul Rotunda, drumarii au făcut noapte albă pentru a curăţa şoselele.
Meteo - Vremea în România
Vremea se sincronizeză cu data din calendar în această săptămână. La munte se anunţă lapoviță, ninsori și viscol, iar în restul ţării va fi înnorat şi va ploua.