"Mai mult decât o apocalipsă". Potopul căzut din cer a făcut prăpăd în vestul țării. Casele s-au umplut de apă și nămol, iar pe străzi mașinile au fost luate pe sus
Inundaţiile au făcut prăpăd în vestul ţării. Reşiţa a fost complet sub ape, după o ploaie torenţială care a inundat oraşul. Oamenii s-au trezit, dintr-o dată, cu un râu învolburat în faţa blocurilor. Zeci de maşini au fost luate de puhoaie, iar casele şi curţile oamenilor s-au umplut de apă şi nămol. Au fost chemaţi toţi pompierii din oraş, chiar şi cei care erau liberi. Luaţi pe nepregătite, oamenii îşi evaluează acum pagubele.
De Iulia Pop la 30.05.2023, 07:51Cu privirea în gol, această femeie se uită cum, într-o fracţiune de secundă, apele i-au distrus agoniseala de o viaţă. Vijelia puternică a făcut ravagii.
Localnică: E compromis. Da, tot. Apă peste tot, nămol. Ce să facem, asta este. O singură dată în câţiva ani ni s-a mai întâmplat, dar totuşi nu ca acuma.
"Mai mult decât o apocalipsă"
Iulia Pop, reporter Observator: Aşa este scos noroiul din curţile oamenilor, iar în încercarea de a mai salva câte ceva, lucrurile sunt puse, pe rând, la uscat.
- Inundaţii cum localnicii din Reşiţa n-au mai văzut. Noapte albă în oraşul măturat de puhoaie
- Urmările scenelor fără precedent din Reșița, unde mașini și case au fost luate pe sus de șuvoaie. "Uitați ce...
- Prăpăd în Reșița, după o rupere de nori. Șuvoaiele au luat pe sus mașini și au devastat gospodării din oraș
Cu blana udă şi plin de noroi, acest căţel îşi priveşte lung stăpânul cum încearcă să scoată, cu lopata, nămolul din curte.
Reporter-localnic: Câţi ani aveţi?
- Eu? 91!
Potopul nu a făcut prăpăd doar în casele şi curţile oamenilor. Pe străzile din oraş, maşinile luate de ape par de jucărie. Autoturismele se lovesc unele de altele şi sunt aruncate cu forţă în zidul blocurilor din jur.
Iulia Pop, Reporter Observator: Niciuna din cele 20 de maşini aflate pe stradă nu au scăpat de furia apelor. În curţi, oamenii au nevoie de ajutorul pompierilor. De altfel, întreaga stradă este un furnicar şi fiecare încearcă să se descurce aşa cum poate.
Cata Petru, localnic-reporter: Mai mult decât o apocalipsă.
- Câte maşini aţi pierdut?
- Două, una e a soţiei, ducea fata la şcoală și una a mea. Îmi făceam treaba de pensionar cu ea.
Pentru un proaspăt posesor al unui autoturism, fericirea s-a dus pe apa sâmbetei.
Localnic: Acum am cumpărat-o, sunt două săptămâni de când am cumpărat-o. Mi-a făcut-o praf. Pentru copii am luat-o. Plătim rata, patru ani plătim rata. Asta e!
Reprezentanţii Primăriei spun că s-au pregătit încă de zilele trecute pentru potopul anunţat de meteorologi.
Călin Daniel, director Direcţia de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului Consiliului Local Primăria Reşiţa: Am ştiut de săptămâna trecută că vor veni precipitaţii. Vineri am curăţat acest decantor aici, în capătul străzii. Nu ne aşteptam să se întâmple asta.
Însă s-a întâmplat, iar din cauza crengilor aduse de pe versant, decantorul s-a înfundat. Acesta ar fi fost şi motivul pentru care apele au ajuns să inunde străzile.
Angajat Primărie: Fiind ploaie mare, a venit viitura. Crengi, vedeţi dumneavoastră, ce a adus şi s-a înfundat. Şi a ieşit pe stradă, a măturat tot.
Pagubele produse de inundaţiile care au măturat în Reşiţa tot ce le-a ieşit în cale sunt uriaşe, însă autorităţile locale spun că vor veni în sprijinul celor afectaţi.
Călin Daniel, director Direcţia de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului Consiliului Local Primăria Reşiţa: Se va analiza cu siguranţă de către Consiliul Local şi de către dl primar situaţia şi cu siguranţă nu vor fi lăsaţi de izbelişte.
Iar problemele nu s-au oprit aici. Activitatea uzinei de apă a fost pusă în pericol, după ce pământul a luat-o la vale cu tot cu stâlpul de curent.
Iulia Pop, reporter Observator: Alunecarea de teren de aici a fost atât de puternică încât a doborât inclusiv acest stâlp de electricitate. Este cel care alimentează cu energie electrică uzina de apă a Reşiţei.
Probleme au fost şi în judeţul vecin. La Timişoara, în urma ploii, străzile oraşului s-au transformat în adevărate lacuri. Şoferii au înaintat cu greu, iar câteva tramvaie au rămas blocate pe traseu.
Iar în Râmnicu Vâlcea canalizările au refulat. Mai multe case şi subsoluri ale blocurilor au fost inundate. Pompierii au intervenit şi i-au ajutat pe oameni să scoată apa cu motopompele. Vremea rea a creat, în ultimele zile, pagube mari în mai multe oraşe din ţară.