Risc major de avalanșe în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu. La Bâlea Lac, zăpada este de aproape 3 metri și ninge în continuare
Ninsorile din ultimele ore creează pericol mare de avalanşe în mai multe zone montane din ţară. În Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu, riscul poate ajunge la cel mai înalt nivel, la altitudini de peste 1800 de metri. În Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, zăpada este de aproape 3 metri.
De Redactia Observator la 05.04.2023, 14:26Meteorologii anunţă risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu.În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3 pe o scară de la 1 la 5.
Risc mare de avalanșă la munte, în unele zone este 4 - aproape nivelul maxim
Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până miercuri seară, la ora 21.00, este risc mare - 4 din 5 - de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu.
„La peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depășește pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanții nordici, peste stratul mai vechi, umezit și parțial înghețat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii. În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Va continua să ningă moderat. Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m. S-au înregistrat ninsori importante și sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanții nordici. Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească și aici. Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus și umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, transmit meteorologii.
- Codul portocaliu de ninsori și viscol, prelungit în șase județe. ANM a anunțat cea mai rece dimineață de 5...
- Haos pe șoselele din Moldova, din cauza zăpezii. În Vaslui, o ambulanță cu pacient a derapat și s-a înfipt...
- "A venit Crăciunul! Ninge, ninge cu găleata!" Zăpada și viscolul au închis mai multe drumuri în țară, zeci de...
Risc de avalanşă însemnat - 3 din 5 - există şi în Masivul Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Rodnei și Munții Călimani -Bistriței-Ceahlău.
Stratul de zăpadă măsura 267 cm la Bâlea-Lac, 158 cm la Vf. Omu, 138 cm la Vf. Țarcu, 15 cm la Cuntu, 40 cm la Păltiniș, 27 cm la Parâng, 25 cm la Predeal și 14 cm la Sinaia, 167 cm la Vf. Călimani, 82 cm la Vf. Iezer, 76 cm la Ceahlău-Toaca, 66 cm la Vf. Lăcăuți, 36 cm la Bucin, etc.