Ţările europene care vor pierde "zile cu vreme confortabilă" din cauza încălzirii globale. Cât de afectată va fi România în următorii ani
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au dezvoltat o modalitate inovatoare de a măsura impactul real al încălzirii globale în viața de zi cu zi. Pentru majoritatea oamenilor, descifrarea impactului creșterii temperaturilor asupra vieții cotidiene nu este ușoară. Încălzirea globală cu 1,5°C sau 2°C în medie este greu de imaginat, scrie Euronews.
De Iulia Iancu la 24.04.2024, 09:56Folosind date din 50 de modele climatice diferite, cercetătorii americani au urmărit cum numărul de "zile cu vreme confortabilă" în diferite ţări din întreaga lume va crește sau va scădea până în 2100. Aceste zile se referă la perioade de câte 24 de ore când temperaturile sunt suficient de plăcute pentru ca majoritatea oamenilor să poată desfășura activități în aer liber, fie de muncă, fie de agrement. Acestea sunt zile în care nu este prea cald sau prea frig, cu temperaturi ideale între 10°C și 25°C, fără să apară evenimente meteorologice extreme.
De asemenea, o aplicaţie online dezvoltată de cercetătorii de la MIT le permite oamenilor să își seteze propriul interval de temperatură atunci când verifică prognozele meteo din țara lor, bazat pe ceea ce ei consideră că înseamnă vreme confortabilă.
Studiul MIT a descoperit că destinațiile tropicale vor suferi cele mai mari schimbări. De exemplu, Republica Dominicană va pierde 124 de zile cu vreme confortabilă pe an până la sfârșitul secolului. Mexic, India, Thailanda și Egiptul vor pierde jumătate.
Cercetătorii au remarcat şi o diferenţă între Nordul Global, care va câștiga mai multe "zile de vreme confortabilă", și Sudul Global, care va pierde mai multe, în ciuda emisiilor mai reduse de gaze cu efect de seră. Diferențele în locuri precum Bangladesh sau Sudan sunt semnificative, spun ei.
- Imagini terifiante, ca-n filmele de groază, surprinse în China. O tornadă devastatoare a măturat provincia Guangxi
- De ce s-a schimbat vremea, de la o zi la alta, în România. Condiţii meteo ca de iarnă, la nici 24 de ore de la...
- Furtuna Renata, care face ravagii în aceste zile în Europa, se îndreaptă spre România. Va aduce frig, ploi şi...
Ţările europene care vor pierde cele mai multe "zile cu vreme confortabilă" până în 2100
Există și o divizare nord-sud în Europa când vine vorba de "zilele petrecute în aer liber". În nord vor fi mai multe zile cu vreme confortabilă pe măsură ce iernile se încălzesc, în timp ce în sud căldura extremă din lunile de vară va determina scăderea numărului de "zile petrecute în aer liber".
Balcanii sunt probabil una dintre regiunile cele mai puternic afectate din Europa, conform datelor MIT. Albania va pierde 30 de zile, Serbia 26 de zile, Croația 22 de zile, Macedonia de Nord 21 de zile, Bulgaria 17 zile, Kosovo 19 zile și România 12 zile.
Puțin mai la sud, Grecia ar putea pierde 37 de "zile petrecute în aer liber" pe an până în 2100 din cauza căldurii extreme în perioada mai - septembrie, potrivit studiului MIT. Peninsula Iberică va vedea și ea schimbări, cu Portugalia care va avea cu 33 mai puţine "zile petrecute în aer liber" și Spania cu 13.
Deși țările din nordul Europei sunt susceptibile să câștige mai multe "zile petrecute în aer liber" datorită schimbărilor climatice, nu sunt doar vești bune. Franța, Germania și Austria vor câștiga între 18 și 52 de "zile cu vreme confortabilă" până în 2100 - în mare parte datorită iernilor mai calde. Aceasta ar putea fi, însă, o lovitură pentru industria turismului montan din Europa, care se confruntă deja cu dificultăți.