Video De ce s-a schimbat vremea, de la o zi la alta, în România. Condiţii meteo ca de iarnă, la nici 24 de ore de la temperaturi ca-n plină vară
Zăpadă, grindină, furtuni şi soare. Toate într-o zi. Vremea la mijloc de aprilie ne trece prin toate anotimpurile. La munte a nins abundent, iar drumarii au muncit la foc continuu, ca în miez de iarnă. Iar în unele zone, oamenii au trecut, de la o zi la alta, de la tricou la geci: diferenţele de temperatură au fost şi de 20 de grade. Ploile şi grindina au făcut prăpăd în sudul ţării.
E iarnă la mijloc de aprilie. În Cluj, utilajele au lucrat la foc continuu pentru a împrăştia material antiderapant. În doar 24 de ore, diferenţa de temperatură este de peste 20 de grade Celsius.
Meteo 17 aprilie: de la vară la iarnă în 24 de ore
"În urmă cu o zi, aici, la Mărişel, erau 22 de grade, iar câmpurile înverzite şi copacii înfloriţi te îmbiau la o plimbare în natură. Astăzi sunt minus 2 grade, totul e acoperit cu zăpadă şi încă ninge, iar peisajul se aseamănă mai degrabă cu unul de Crăciun", transmite Alex Prunean, reporter Observator.
Localnicii au trecut de la mâneca scurtă, la plapumă şi foc în sobe. "Dacă pomii sunt înfloriţi nu ar trebui să ningă, dar nu e după noi", spune un bărbat.
- Bărbat: Prognoza meteo ne-a promis şi de Paşte zăpadă. Suntem la 1200 altitudine şi e încă iarnă aici.
- Reporter: V-aţi deszăpezit maşina de dimineaţă, aşa e?
- Bărbat: Da.
- Reporter: Aţi făcut şi cărare în curte?
- Bărbat: Da, sigur.
În sudul ţării, grindina a distrus solariile fermierilor. Bucăţile de gheaţă au avut chiar şi trei centimetri diametru. La Sibiu, oamenii şi-au scos gecile din dulap, după ce ieri au stat la mânecă scurtă şi s-au răcorit cu îngheţată la 26 de grade Celsius. Azi termometrele nu au trecut de 7 grade Celsius.
Vremea rea se apropie de Bucureşti
Ploile se apropie şi de Capitală. O rupere de nori de pe Autostrada Soarelui a forţat şoferii să circule cu viteze reduse. Şi în Vestul ţării, capriciile vremii au determinat societatea de termoficare din Timişoara să reia furnizarea de agent termic după ce îl oprise la începutul lunii martie, din cauza temperaturilor ridicate.
"În funcţie de evoluţia temperaturilor, vom furniza mai mult sau mai puţin şi noi la nivel de grade în caloriferele timişorenilor. Vom funcţiona în regim continuu cel puţin 7 zile", spune Cristian Amza, Societatea de Termoficare a Timișoarei.
A fost ziua contrastelor şi a tuturor anotimpurilor: Dacă la ora 9 dimineaţa, în Cluj-Napoca erau temperaturi la limita îngheţului, la Tulcea termometrele arătau peste 20 de grade.
"Mai multe cicloane sunt acum active în jumătatea de est a Europei, iar ţara noastră se află oarecum pe traiectoria lor, motiv pentru care urmează o perioadă cu vreme instabilă. În orele următoare, aversele cu descărcări electrice şi cu intensificări ale vântului se vor concetra în regiunile sudice, estice şi centrale", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.
Cum ne afectează schimbările bruşte de temperatură
Schimbările bruşte de temperatură ne pot afecta organismul din punct de vedere respirator şi cardiovascular. Medicii recomandă să ne odihnim, să consumăm alimente sănătoase şi să facem mişcare cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi.
"Avem de a face cu agravare unor boli cronice, apoi scăderea imunităţii şi creşterea suscetibilităţii la infecţii diverse. Persoanele cu alergii sau cu un astm bronşic pot să aibă mai multe probleme decât de obicei", a explicat Bogdan Mincu, doctor în ştiinţe medicale.
Sfârşitul lunii aprilie va fi ploios, iar în anumite zone se vor înregistra furtuni. Temperaturile de vară se vor întoarce la început de mai.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰