Antena Meniu Search
x

Video Ziua Pământului. Scenariu sumbru pentru viitorul planetei: în 2100, zeci de oraşe de coastă vor fi inundate şi vom pierde 40% din totalul gheţarilor de azi

Este ziua Pământului, dar nu prea avem motive de celebrare. N-o duce prea bine de câteva decenii şi nici viitorul nu e unul strălucit. Mii de oameni din întreaga lume atrag atenţia azi asupra gravelor probleme de mediu cu care ne confruntăm şi cer soluţii urgente. 

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 21:04

Vezi și

Anul acesta, de ziua Pământului, 150 de voluntari au plantat peste 500 de copaci în Lima. Arborii sunt doar o sursă mică de oxigen într-un oraş plin de noxe: Am creat "Pădurea Plantată" ca să celebrăm "Ziua Pământului". În această campanie vrem să facem o mică pădure. 

Defrişările şi poluarea contribuie masiv la schimbările climatice dramatice. Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, temperaturile aici cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală. Rata deceselor cauzate de vremea extremă a crescut cu 30% în ultimii ani. În curând, terenuri fertile vor deveni deşert iar nivelul apelor va creşte. 

Cum va arăta Pământul în 2100

Să ne imaginăm că suntem în anul 2100. Pământul așa cum îl știm astăzi s-a schimbat. Zeci de mari orașe de coastă ar putea fi inundate până atunci. Străzile din Miami, Rotterdam sau chiar Dubai vor fi cel mai probabil acoperite cu apă. Veneţia rămâne unul dintre cele mai vulnerabile locuri. Vizitat în fiecare an de 30 de milioane de oameni din toată lumea, oraşul e din ce în ce mai aproape de inundaţii catastrofale. Doar în ultimul secol, nivelul apei a crescut cu 26 de centimetri. Riscăm să ne pierdem și un paradis natural. Maldive.

80% dintre cele 1.190 de insule ale arhipeleagului se află la mai puțin de 1 metru deasupra nivelului mării. Și cum cercetătorii de la NASA estimează că nivelul oceanelor va crește cu cel puțin 60 de centimetri, multe dintre aceste insule vor deveni nelocuibile în anul 2100. Așa că ce se întâmplă astăzi, la mii de kilometri distanță de noi, ne afectează mai mult decât credem. Suntem în Groenlanda, unde semnele încălzirii globale sunt critice. Priviți de exemplu acest ghețar. Și iată cum arăta acum 150 de ani. 35 de kilometri de gheață au dispărut pur și simplu. Și cel mai probabil, până în 2100, vom pierde 40% din totalul ghețarilor de azi.

Plasticul ar putea fi eliminat până la sfârşitul deceniului

Ziua Pământului este o mişcare globală la care participă sute de milioane de oameni, din toate statele. Hong Kong, de exemplu, se concentrează anul acesta asupra reducerii consumului de plastic

Specialiştii de mediu cer ca până la sfârşitul deceniului să se elimine total plasticul de unică folosinţă. Deşeurile de acest tip se degradează în natură în circa 50 de ani. Cele mai nocive sunt însă PET-urile, care nereciclate, poluează pădurile, râurile şi oceanele până la 1000 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Ziua Pământului. Scenariu sumbru pentru viitorul planetei: în 2100, zeci de oraşe de coastă vor fi inundate şi vom pierde 40% din totalul gheţarilor de azi