Val de căldură extremă în ţările nordice. Laponia a înregistrat cea mai mare temperatură din 1914
Ţările nordice au înregistrat temperaturi aproape record în weekend, cu maxime de 34 de grade Celsius în unele zone. Cifrele vin după ce institutul meteorologic din Finlanda a anunţat că a fost înregistrată cea mai călduroasă lună iunie de când au început măsurătorile în 1844.
De Cornel Preda la 06.07.2021, 14:27Kevo, în Laponia, a înregistrat 33,6 grade Celsius duminică, fiind declarată cea mai călduroasă zi din 1914, când termometrele au arătat 34.7 grade. Mai multe zone din Suedia au raportat de asemenea temperaturi record în luna iunie, informează The Guardian.
Temperaturile ridicate vin după ce un val de căldură a adus recorduri şi focuri de vegetaţie ce au devastat unele zone din America de Nord. Valul de clădură intens a ucis 95 de persoane în statul american Oregon, iar alte sute ar fi murit din cauza caniculei în nord-vestul SUA şi în sud-vestul Canadei.
Experţii şi oficialii se tem că aceste condiţii catastrofice, alimentate şi criza climatică, se vor înrăutăţi în lunile următoare. Michael Reeder, profesor de meteorologie la Universitatea Monash din Australia, spune că evenimentele din Europa şi America de Nord sunt interconectate. Acesta a scris despre condiţiile meteo care au permis ca valurile de căldură să se formeze. El spune că minimele în zona tropicală din Pacificul de vest, în apropiere de Japonia, au creat anumite valuri în atmosferă, numite unde Rossby.
Ce sunt undele Rossby
- Orăşelul din Canada unde temperaturile au ajuns la 50 de grade a fost mistuit de flăcări. Peste o mie de oameni...
- Peste 486 de morți în Canada, din cauza caniculei: Numărul deceselor s-a triplat. Iau amploare incendiile de...
- Canadienii nu mai știu cum să reziste valului de căldură care-i sufocă la aproape 50 de grade Celsius. ”Ţinem...
Undele Rossby se formează atunci când aerul polar se deplasează spre ecuator, în timp ce aerul tropical se deplasează spre poli. Datorită diferenței de temperatură dintre ecuator și poli şi a diferențelor în cantitățile de radiații solare primite, căldura tinde să curgă de la latitudini mici la cele mari.
Aceste unde "s-au spart" în vestul Canadei, formând condiţiile pentru valul de căldură ce s-a abătut asupra ţării. Canada se confruntă cu o serie de incendii de pădure şi sute de decese în provincia British Columbia, după ce temperaturile au atins valori de 49,6 grade Celsius, un nou record naţional. Deasupra ţării s-a format un dom de căldură, fenomen rar care are loc o dată la o mie de ani.
La nivel naţional, iunie 2021 a fost a treia cea mai călduroasă lună în Suedia. Şi institutul meteorologic din Norvegia a înregistrat 34 de grade Celsius la Saltdal, în apropiere de Cercul Polar, cu doar 1,6 grade mai puţin decât recordul naţional.