Antena Meniu Search
x

Ce este domul de căldură, responsabil pentru temperaturile extreme din Canada și nordul SUA

Zona de nord-vest a Pacificului se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Pentru localnicii fără aer condiționat, lupta cu canicula este un calvar, iar cei mai mulți au încercat să-și găsească refugiu la plajă.

de Redactia Observator

la 30.06.2021, 16:44

Ce este domul de căldură, responsabil pentru temperaturile extreme din Nord-Vestul Pacificului
Ce este domul de căldură, responsabil pentru temperaturile extreme din Nord-Vestul Pacificului - Shutterstock

Un dom de căldură este, în esență, o masa de aer cald blocată deasupra unei regiuni, datorită presiunii atmosferice ridicate. Acest fenomen rar, care are loc o dată la o mie de ani, se află acum în vestul Americii de Nord și Canada, unde s-au înregistrat temperaturi record de până la 48 de grade Celsius.

În regiunea British Columbia au murit cel puțin 230 de persoane din cauza caniculei, iar școlile și-au închis porțile și multe afaceri au fost nevoite să-și tragă obloanele. În orașul Lytton temperatura a ajuns la aproape 48 de grad.

Înainte de această săptămână, în Canada temperatura nu a trecut vreodată de 45 de grade Celsius. Autorităţile i-au îndemnat pe oameni să îşi verifice vecinii, membrii familiei şi vârstnicii pe care îi cunosc. „Această vreme poate fi fatală pentru membrii vulnerabili ai comunităţii”, a spus un reprezentant la poliţiei canadiene din Vancouver.

Ce zone sunt afectate?

Pe acelaşi subiect

Zona cea mai afectată este British Columbia din Canada, iar temperaturi similare s-au înregistrat și în SUA, în statele Idaho, Washington, Oregon, Montana și California.

Orașul american Portland și-a bătut recordul de temperatură din toate timpurile, atingând 46 de grade Celsius. De asemenea, duminică, și Seattle a atins un nou record istoric de 40 de grade, fiind depășit, luni, cu temperaturi de până la 42 de grade Celsius.

Temperaturile vor rămâne ridicate până la finalul săptămânii, iar meteorologii avertizează că furtunile care vor urma vor produce incendii de vegetaţie devastatoare.

Experţii spun că schimbarea climei este aşteptat să crească frecvenţa fenomenelor meteorologice extreme. În ultimii 130 de ani, de când au început măsurătorile la nivel global, temperatura medie la suprafaţa pământului a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius. cea mai mare creştere a fost înregistrată în ultimele patru decenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Ce este domul de căldură, responsabil pentru temperaturile extreme din Canada și nordul SUA