Antena Meniu Search
x

Video Canadienii nu mai știu cum să reziste valului de căldură care-i sufocă la aproape 50 de grade Celsius. ”Ţinem în frigidere, prin rotaţie, mai multe cârpe reci ca gheaţa”

Un val istoric de căldură sufocă America. Cel puţin 230 de oameni au murit în Canada, în ultimele zile, din cauza caniculei. S-a ajuns aproape de 50 de grade Celsius, iar serciviile de urgenţă nu mai fac faţă solicitărilor. La fel de cald este şi în Statele Unite. Şi aici, cel puţin şase oameni au murit, iar alţi 24 de milioane sunt sub alerte de cod roşu de caniculă.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 30.06.2021, 22:12

Foto preview Profimedia Images Vezi și

Atât de cald nu a mai fost niciodată în ultimii o mie de ani în nordul Americii. Cel mai rău este în Canada. În regiuni în care temperaturile nu treceau în această perioadă de 21 de grade Celsius, acum, de trei zile, mercurul din termometre bate record după record. ”Uitaţi-vă prieteni! Termometrul din maşină indică 50 de grade Celsius în oraşul Lytton din statul British Columbia”.

Peste 230 de oameni au murit în ultimele zile, cei mai mulţi cu vârste între 70 şi 82 de ani. Numărul ar putea fi mult mai mare.

Sarah Henderson, director ştiinţific British Columbia: ”Pe certificatele de deces nu avem cum să bifăm o căsuţă pe care scrie "căldură extremă", aşa că în general oamenii sunt înregistraţi ca fiind decedaţi de atacuri de cord şi insuficienţă respiratorie”.

Spitalele sunt pline de persoane care au cedat din cauza căldurii

Pe acelaşi subiect

Telefonele de la Salvare sună în continuu, iar camerele de Urgenţă din spitale sunt arhipline. Pacienţii ajung să aştepte şi câte 15 ore pentru tratament.

Karen Fry, şef servicii urgenţe Vancouver: ”Serviciile de urgenţe din Vancouver nu au fost solicitate niciodată la un aşa nivel”.

Oamenii caută tot felul de soluții ca să se răcorească

Autorităţiile au amenajat adăposturi cu aer condiţionat, iar oamenii caută tot felul de soluţii.

”Tocmai ce am cumpărat mai multe ventilatoare şi aşteptăm să treacă”, spune un bărbat. ”Ţinem în frigidere, prin rotaţie, mai multe cârpe reci ca gheaţa”, spune patronul unui restaurant.

Arşiţa a provocat deja şi peste 40 de incendii de vegetaţie.

Clare Nullis, purtător cuvânt OMM - Organizaţia Meterologică Mondială: ”Vedem temperaturi care sunt întâlnite mai degrabă în Orientul Mjilociu sau în Nordul Africii”.

În SUA, piscinele au fost închise din cauza pavajului supraîncălzit

Sufocant de cald este şi în Statele Unite. În oraşele Portland şi Seattle, temperaturile au ajuns la un nivel record de când au început măsurătorile, în anii 1940.

American: ”Este cumplit. Nu suntem obişnuiţi cu asta”.

În zonele afectate de caniculă, piscinele au fost închise, pentru că pavajul este supraîncălzit şi poate provoca arsuri grave. În magazine, stocurile de aparate de aer condiţionat şi ventilatoare au fost epuizate, iar în oraşe au fost instalate centre pentru răcorire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Canadienii nu mai știu cum să reziste valului de căldură care-i sufocă la aproape 50 de grade Celsius. ”Ţinem în frigidere, prin rotaţie, mai multe cârpe reci ca gheaţa”