Zi de foc în Capitală! Realitatea de dincolo de 40 de grade: 57 de grade pe asfalt, 67 de grade în mașinile parcate
Ne-am topit la aproape 40 de grade, cele mai ridicate temperaturi din acest an. Așa cum era de așteptat, după o zi toridă, am avut parte și de extrema cealaltă, o furtuna a rupt mai mulți copaci din Sectorul 6 din București.
De Andreea Petrescu la 21.06.2022, 19:51A fost o zi de foc în Capitală.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Este ora 15, asfaltul de pe o stradă din sectorul 3 arată în acest moment 57 de grade Celsius. După câteva ore de stat la soare, maşina neagră din parcare are 66-67 de grade celsius. O maşină albă, în schimb, care a stat în aceleaşi condiţii are 47-48 de grade.
Zi de foc în Capitală
Asfaltul și mașinile negre parcate în soare s-au transformat în adevărate cuptoare. Cei care nu s-au adăpostit în case, s-au refugiat pe lângă fântinile arteziene.
- Val de caniculă în România. Au fost resimţite chiar şi temperaturi de 40 grade Celsius
- Val de aer african peste România, însoțit de furtuni violente. Avertismentul medicilor pentru următoarele zile
- Vremea 22 iunie. Temperaturile vor ajunge aproape de normalul perioadei. Maxime între 25 și 32 de grade
Bucureșteni: - Stau la umbră, am apa cu mine și mă hidratez.
- Am urcat în masină, am mers al 2 3 km de aici nici nu a apucat sa se răceasca inauntru degeaba, ai aer sau nu ai, tot aia e.
Alis Grasu, şef Ambulanţa Bucureşti Ilfov: Este foarte important să consumăm minimum 2 litri de lichide şi când spun lichide mă refer la apă, ceaiuri mai puţin îndulcite, sucuri naturale. Se vor consuma multe fructe şi legume proaspete. Nu se va face efort fizic în soare în zilele caniculare, sport de asemenea va fi evitat în intervalul 11-18.
Vremea a trecut de la o extremă la alta în câteva ore. O ploaie torențială a măturat mai multe cartiere din București şi mai mulţi copaci au fost doborâţi de furtună.
Cel mai greu le-a fost celor care a trebuit să muncească în soare. În tot sudul ţării, aerul a fost irespirabil la orele prânzului. Pe şantiere, muncitorii au îndurat, pe lângă cele 35 de grade din termometre, şi căldura asfaltului proaspăt turnat.
Cosmin Burlan: Sfârâie asfaltul. Pleacă la 180 de grade şi aici se toarnă undeva la 150-160. Deci este foarte fierbinte. De obicei, scurtăm şi programul. Lucrăm de dimineaţă.
Reporter-Costel, muncitor: - Cum rezistaţi pe căldurile astea.
- Ne mai băgăm şi la umbră
Pentru a face faţă vipiei, muncitorii fac pauze dese şi se hidratează.
Sergiu Plic, reprezentant constructor: Le acordăm apă de două, trei ori pe zi, de câte ori e nevoie. Se stă la umbră. Sunt pauzele între maşini. Vine o maşină, pleacă cealaltă.
Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: Conducerea a decis ca apa să se dea la muncitori de la 30 de grade. La fel, și programul de lucru se poate decala.
Angajatorii care nu respectă legea şi nu protejează salariaţii riscă amendă de până la 2.500 de lei.