Antena Meniu Search
x

Video Val de aer african peste România, însoțit de furtuni violente. Avertismentul medicilor pentru următoarele zile

Vine canicula! Un val de aer african asemenea unei cupole de foc va ajunge în ţara noastră, iar temperaturile vor trece de 35 de grade Celsius. Căldura vine la pachet şi cu furtuni violente. Fenomenele extreme au făcut deja ravagii în mare parte din Europa. Spania, Germania şi Italia sunt răvăşite de caniculă, furtuni şi incendii. La noi, prima zi cu temperaturi mari a făcut deja victime.  

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 19:34

Vezi și

Răpusă de căldură, o femeie a căzut pe o alee din Timişoara. A fost luată de un echipaj Smurd şi dusă la spital. În vestul ţării, a fost cel mai cald din toată ţara: temperaturile au ajuns şi la 34 de grade la umbră.

Cupola de foc care a sufocat Europa ajunge în România

Români: - Doar pornesc clima şi atât. E un val mare de căldură. 

- Am ieşit la o îngheţată şi la apă şi la umbră. Pălărie, protecţie solară.

Pe acelaşi subiect

Cald ca într-un cuptor a fost şi în Capitală, la soare s-au înregistrat chiar 36 de grade. Bucureştenii au căutat locurile umbroase şi fântânile arteziene pentru a se răcori.

Bucureșteni: O perioadă chiar atât de caldă este un pic cam neașteptată chiar de la începutul verii. Mă hidratez când ies din casă, încerc să mai mănânc câte o înghețată, ceva mai rece.

- Ne protejăm cum putem. Cu apă rece, îmbrăcați cât mai în alb să nu atragem căldura, culori deschise.

Medicii ne recomandă să ne pregătim pentru valul de căldură african.

Alis Grasu, sef Ambulanța București-Ilfov: Când plecăm de acasă în zilele caniculare trebuie să avem grijă cum ne îmbrăcăm. Se vor purta haine de culoare deschisă. Capul va fi acoperit cu pălărie de soare. Trebuie să avem grijă în aceste zile caniculare ce mâncăm, dar mai ales cum ne hidratăm. Este foarte important să consumăm minim 2 litri de lichide, mă refer la apă, ceaiuri mai puțin îndulcite.

Vara de coşmar aduce la pachet şi alte fenomene extreme.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Canicula se mută în sudul ţării, la malul Dunării sunt de aşteptat chiar şi 37 de grade Celsius la umbră. Apoi, până în prag de weekend, temperaturile vor mai scădea puţin, după care, exact la finalul săptămânii vor creşte din nou şi vor depăşi 35 de grade. Atenţie însă ca temperaturi foarte ridicate înseamnă şi furtunile de după-amiază sunt violente.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: Atât valurile de căldură mai intense, mai frecvente, cât și precipitațiile mai abundente sunt semne ale schimbării climei, ale încălzirii globale. Sunt fațete diferite ale acestui mare fenomen la scară globală, pentru că o atmosferă mai caldă ține o cantitate sporită de vapori de apă, care, pe condiții specifice, precipită mai mult și avem ploi mai abundente.

Fenomenele extreme sunt manifestări ale cupolei de foc care a acoperit o bună parte a Europei.

Spania e nimicită de caniculă. În nord, zeci de mii de hectare de vegetaţie au fost mistuite de incendii, în ultimele zile. Iar flăcările ameninţă şi casele oamenilor.

Şi Germania se luptă cu flăcările. Incendiile au cuprins sute de hectare de vegetaţie lângă Berlin.

Iar în Italia, autorităţile vor să declare stare de catastrofă, din cauza secetei. În nordul ţării, nu a mai plouat de 100 de zile. Mai multe râuri au secat, iar fluviul Pad este la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Val de aer african peste România, însoțit de furtuni violente. Avertismentul medicilor pentru următoarele zile