Când trebuie să schimbăm uleiul din cutia de viteze?

De Redactia Observator.
Publicat: 21.08.2020, 16:44.
Actualizat: 21.08.2020, 16:49

Uleiul din cutia de viteze, cunoscut și ca ulei de transmisie, are mai multe roluri care contribuie la funcționarea sistemului de transmisie.

Când trebuie să schimbăm uleiul din cutia de viteze

Pixabay

Acest lichid lubrifiază elementele individuale ca să reducă fricțiunea dintre ele și să le răcească. De asemenea, curăță subansamblul, previne coroziunea și reduce șocurile și vibrațiile.

Uleiul de transmisie este de mai multe categorii, adaptate diverselor tipuri de cutii de viteză. Astfel, cutia de viteze a unei mașini de oraș are nevoie de un ulei cu proprietăți diferite de cel necesar unei mașini sport sau unui autoturism destinat activităților comerciale, cu încărcătură mai grea.

Indiferent de tipul mașinii, uleiul se uzează în timp și își pierde calitățile. De aceea, este important să îl schimbi la timp.

Informații de bază

Există autovehicule cu sistem automat de monitorizare a uleiului de transmisie, care alertează în momentul în care trebuie înlocuit. Însă majoritatea mașinilor nu sunt dotate cu această tehnologie, de aceea trebuie să ții cont de câteva lucruri fundamentale:

Semne care îți arată că trebuie să schimbi uleiul cutiilor de viteze

Există situații în care trebuie să schimbi uleiul de transmisie înainte să atingi distanțele recomandate mai sus. Acordă atenție autoturismului tău și, dacă identifici una din problemele de mai jos, ia în calcul înlocuirea lichidului din cutia de viteze.

Zgomote ciudate

Dacă, atunci când conduci, cutia de viteze scârțâie, emite zgomote asemănătoare unor ciocănituri sau sună ca și cum în interior există frecare, este foarte probabil ca nivelul uleiului de transmisie să fie scăzut.

Ieșire din viteză

Pe măsură ce traversează sistemul de transmisie, uleiul adună particulele existente în acesta. Contaminanții împiedică exercitarea presiunii optime în sistem, ceea ce cauzează decuplarea din treapta de viteză aleasă. Murdăria poate fi eliminată doar prin schimbarea uleiului din cutia de viteze.

Șocuri

Se întâmplă ca uneori vehiculul să “tresară” inexplicabil, fie înainte, fie înapoi. Șocurile de acest tip sunt cauzate tot de acumularea de contaminanți în ulei, care afectează consistența lichidului de transmitere. În consecință, acesta curge neuniform și nu mai transmite constant energie.

Întârzierea schimbării vitezei

Când de la acționarea schimbătorului la modificarea vitezei de deplasare a autoturismului apare o întârziere de câteva secunde sau mai mult, vinovatul poate fi uleiul deteriorat.

Dacă știi să verifici uleiul de transmisie, felul în care acesta arată îți va confirma dacă este sau nu cazul să îl schimbi. Indiferent de tipul de ulei pentru cutie de viteze, acesta trebuie să fie roșu-aprins și semitransparent. Culoarea maro sau neagră indică acumulări de murdărie și deteriorare. În acest caz, schimbarea uleiului de transmisie este obligatorie.

Probleme la schimbarea vitezelor

Atât în cazul mașinilor dotate cu transmisie manuală, cât și al celor care au o cutie de viteze automată, uleiul deteriorat poate provoca dificultăți. Transmisia prea rapidă sau prea înceată ori chiar imposibilitatea schimbării vitezei semnalează că este timpul să înlocuiești uleiul din cutia de viteze.

Adresează-te profesioniștilor

Schimbarea regulată a uleiului din cutia de viteze asigură funcționarea corectă a sistemului de transmisie. Cu cât mai vechi este autoturismul, cu atât mai des necesită înlocuirea uleiului. Din păcate, în cazul cutiilor de transmisie automate, schimbarea uleiului este destul de dificilă și costisitoare. În cazul cutiilor manuale, procesul este mai simplu. Indiferent de cutia de viteze a mașinii tale, este indicat să încredințezi schimbarea uleiului de transmisie unor mecanici profesioniști.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.