Antena Meniu Search
x

Video Cum alegem cel mai bun scaun auto pentru copii şi de ce au termen de valabilitate

Ne-am obişnuit deja ca toate produsele existente pe piaţă să aibă un termen de valabilitate. Şi suntem sfătuiţi, tot timpul, să ne ferim de cele expirate. Lucru pe care uneori îl facem, uneori nu. Important este să avem informaţia. Iar informaţia de astăzi este că... asta se întâmplă şi în cazul scaunelor auto pentru copii. Şi ele au termen de valabilitate.

de Redactia Observator

la 12.01.2022, 14:35

Vezi și

Alice Dona Mitu, de la Fundaţia Siguranţa Auto Copii, a explicat pentru Observator că scaunele au termen de valabilitate pentru că "în proporţie de 70-80% structura lor este din plastic".

"Şi plasticul este un material care îmbătrâneşte. Sub acţiunea razelor ultra-violete, sub acţiunea variaţiilor termice între anotimpuri, plasticul capătă fisuri în structura sa, iar în cazul unui impact devine casant şi nu mai asigură protecţie copilului. Cam 4-5 ani este termenul mediu de viaţă, durata de valabilitate a unui scaun. După aceea se poate chiar transforma într-o armă care îi face rău micului pasager", spune Alice Dona Mitu.

"Putem să întoarcem scaunul şi să observăm că la nivelul etichetei sale apare o data de fabricaţie. Calculăm 4-5 ani de la data producţiei şi în felul acesta ne asigurăm că avem un scaun care este încă bun de folosit", mai spune ea.

Ce facem cu un scaun auto care a expirat?

"Foarte simplu. Îl aduceţi într-unul din centrele de siguranţă copii pentru a fi inclus în programul nostru. "A doua şansă a scaunului tău" este un program prin care căutăm să dăm viaţă sau să dăm o nouă viaţă scaunului prin transformarea lor în alte articole utile copiilor. De pildă, pentru scoici, în scaune de masă. Şi pentru scaunele de vârstă mare, în fotolii de gaming sau alte accesorii de mobilier pentru copilaşii mai mari", a declarat Alice Dona Mitu. 

Scaunele nu sunt comercializate, ci sunt destinate tot unui scop caritabil şi anume sunt înscrise într-o gală unde vor fi licitate, iar banii strânşi vor fi donaţi spitalelor de Ortopedie şi Traumatologie unde copiii care nu au avut şansa să fie transportaţi în scaun auto suferă din cauza accidentelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri Auto » Cum alegem cel mai bun scaun auto pentru copii şi de ce au termen de valabilitate