Antena Meniu Search
x

Drumul expres Pitești - Craiova, mai bine de un deceniu de promisiuni

A trecut peste un deceniu de când statul român promitea Olteniei că va construi o autostradă care să sprijine dezvoltarea regiunii. De atunci, povestea s-a scris în sute de pagini de încercări eşuate ale celor de la putere de a transforma promisiunile în realitate. Abia acum au fost semnate contractele pentru toţi cei 120 de kilometri de drum de mare viteză. Moment istoric, după cum spune compania naţională de drumuri.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 21.09.2020, 00:00

Vezi și
  • Drumul Expres Craiova - Pitești va avea peste 120 de kilometri.
  • Investiția depășește 5 miliarde de lei.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

Ludovic Orban, Premierul României: Ca ministru al Transporturilor, în 2008, am realizat studiul de fezabilitate şi am aprobat indicatorii tehnici pentru acest obiectiv de investitii.

Cu ocazia unei vizite în Argeș, premierul venea cu alte precizări.

Ludovic Orban, Premierul României: Iată că suntem în anul 2020 şi abia în anul 2020 reuşim să semnăm contractele de design and build, de proiectare şi construire pe toate cele patru tronsoane.

12 ani de lungă şi grea aşteptare. Peste un deceniu în care le-am văzut pe toate: inaugurări cu scandal, licitaţii anulate şi reluate ani de zile, dar mai ales promisiuni. Nu a existat ministru care să nu dea asigurări că investiţia este o prioritate naţională. Iar Guvernul mai promite o dată.

Evoluţia este vizibilă cu ochiul liber. Pe tronsonul al doilea, lucrarile au ajuns la peste 35% şi în mai puţin de un an ar trebui să putem circula pe variantele ocolitoare ale oraşelor Slatina şi Balj.

Aşa s-ar încheia şi coşmarul şoferilor care, de ani buni, sunt nevoiţi să petreacă ore bune în trafic pentru a traversa cele două oraşe.

Începută cu semnarea unui memorandum, epopeea drumului expres pare că se va încheia în acelaşi fel. Deşi contestată în instanţă, atribuirea prin contract a ultimelor două tronsoane a fost decisă totuşi de Guvern, care spune că de această dată nu se mai lasă intimidat de protestatarii de meserie. Dacă va fi aşa, vom vedea.

Ludovic Orban, Premierul României: Firmele respective, una chineză, una turcă au decis să atace şi Curtea de apel, încercând să împiedice semnarea contractului. Eu, aşa ceva, nu am văzut, un asemenea boicot.

Drumul expres Craiova - Piteşti va avea o lungime de peste 121 de kilometri, iar valoarea totală a investiţiei depăşeşte 5 miliarde de lei. Tronsoanele 3 şi 4 pentru care s-a semnat contractul ar trebui să fie gata în 3 ani. Dar dacă decizia instanţei va fi una favorabilă firmelor care au contestat licitaţia, contractul va fi declarat nul. Şi guvernanţii vor lua de la capăt promisiunile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Drumul expres Pitești - Craiova, mai bine de un deceniu de promisiuni