Ghidul șoferilor începători: Ce presupune revizia mașinii?
Din momentul în care ai dobândit statutul de șofer, vei avea de îndeplinit o serie de sarcini legate de întreținerea mașinii pe care o conduci. Una dintre cele mai mari responsabilități care îți revin odată cu obținerea permisului de conducere este efectuarea periodică a reviziei automobilului.
Din momentul în care ai dobândit statutul de șofer, vei avea de îndeplinit o serie de sarcini legate de întreținerea mașinii pe care o conduci. Una dintre cele mai mari responsabilități care îți revin odată cu obținerea permisului de conducere este efectuarea periodică a reviziei automobilului personal. Aceasta este o etapă ce trebuie să se repete constant, extrem de importantă pentru siguranța ta și, totodată, pentru buna funcționare a mașinii tale.
Când trebuie făcută revizia mașinii?
În cazul în care ai achiziționat o mașină nouă, vei găsi recomandări referitoare la revizia auto în cartea automobilului. În timp ce anumiți producători sugerează efectuarea acesteia odată la 20.000 de km, alții scad acest prag la 15.000 de km.
De regulă, după parcurgerea acestor distanțe, majoritatea componentelor consumabile ale mașinii necesită a fi înlocuite. Este cazul filtrelor, al uleiului de motor, precum și al frânelor sau al lichidelor importante. Dacă nu se atinge numărul de kilometri mai sus menționați pe durata unui an întreg, este cel mai indicat să se facă, oricum, aceste schimburi, pentru a preveni eventualele defecțiuni ce pot fi cauzate de uzura lor.
Cel mai bine este să lași efectuarea reviziei auto pe mâna specialiștilor; acesta este și motivul pentru care sfatul nostru este să te programezi pentru această verificare înainte de pragul de kilometri impus de producător sau - după caz - înainte de a trece un an de zile de la ultima revizie. Dacă ai un Opel, ești norocos. Poți beneficia de revizie Opel prin Revizieonline.ro.
Ce presupune revizia auto?
Nu ai mai făcut până acum o revizie auto? Iată ce operațiuni implică aceasta:
-
Schimbarea filtrelor de ulei, de polen, de aer și a celui de combustibil (o dată da, o dată nu).
-
Schimbarea uleiului de motor, uleiului de servodirecție precum și a celui de la cutia de viteze;
-
Verificarea și, dacă este nevoie, înlocuirea plăcuțelor de frână (și a discurilor, dacă uzura le-a afectat și pe ele)
-
Completarea/înlocuirea lichidului de frână și a antigelului.
Pe lângă toate aceste lucruri, în cadrul unei revizii auto efectuate ca la carte, vor avea loc și următoarele verificări:
-
Verificarea și, dacă se impune, completarea nivelului de freon
-
Testarea articulațiilor de la roți și lubrifierea șuruburilor
-
Verificarea direcției mașinii, implicit a geometriei și a unghiului de fugă
-
Schimbarea bujiilor, dacă este cazul
-
Inspectarea vizuală a caroseriei mașinii, dar și a motorului
-
Testarea frânelor
O dată la 4 ani, sau la atingerea pragului de 40.000 de km se impune înlocuirea curelei de distribuției, a rolei întinzătoare și a curelei de accesorii.
Revizia este o modalitate eficientă de a prelungi durata de viață a automobilelor. Având în vedere importanța acestei operațiuni, se recomandă ca ea să fie efectuată numai în service-uri auto specializate, de către personal avizat. La fel de important este ca înlocuirea componentelor sau a fluidelor uzate și care și-au pierdut proprietățile să se realizeze doar cu produse calitative, potrivite modelului mașinii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰