Antena Meniu Search
x

Cum să ai o mașină eco-friendly

Nu mai puțin de 23% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră emise pe teritorul Uniunii Europele este generată de sectorul transportului.

de Redactia Observator

la 08.05.2019, 14:20

Mașină eco-friendly
Cum să ai o mașină eco-friendly - Pixabay

Nu mai puțin de 23% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră emise pe teritorul Uniunii Europele este generată de sectorul transportului. Astfel, combustibilii clasici la care facem apel atunci când vine vorba de transport ne dau cu o mână și ne iau cu alta, pentru că efectele nocive asupra mediului înconjurător și asupra sănătății oamenilor sunt extrem de puternice. Tocmai de aceea, marile companii producătoare de vehicule de transport încearcă să găsească soluții cât mai prietenoase cu mediul înconjurător, iar tendința este de a se renunța cât mai curând la automobilele cu motoare Diesel, îndeosebi. Care sunt particularitățile automobilelor eco-friendly și cum poți ajunge să ai o astfel de mașină?

Mașinile eco-friendly, un trend european

Statisticile îngrijorătoare referitoare la poluarea produsă de vehiculele de transport, au avut un impact pozitiv la nivelul Uniunii Europene, prin prisma faptului că vânzările mașinilor catalogate drept eco-friendly au crescut simțitor în ultimii ani. Numai în România, de pildă, peste 3000 de mașini eco-friendly au fost vândute în 2018, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 100% comparativ cu anul precedent. Tendința este aceea de a fi înlocuite autoturismele ce au ca sursă de energie benzina și motorina cu mașinile electrice, mult mai prietenoase cu mediul și mai puțin nocive sănătății oamenilor. Firmele nemțești au probleme tot mai mari în a reuși să vândă autoturismele din categoria Euro 5, în timp ce vânzările mașinilor electrice și hybrid continuă să crească. Pentru a întelege mai bine ce anume este o mașină eco-friendly, trebuie spus ca acest tip de autoturisme folosesc surse de energie alternative și urmăresc să polueze cât mai puțin. Sursele de energie pot consta în aer comprimat, motorină ecologică, curent electric, etanol, dar și combustibil amestecat. Ceea ce se urmărește este reducerea cât mai drastică a consumului de combustibil, iar mașinile electrice au un mare avantaj din acest punct de vedere. Deși încă există inconveniente ce fac din mașinile eco-friendly o alternativă ce presupune și ceva sacrificii din partea șoferilor, tot mai mulți aleg să apeleze la această variantă, iar infrastructura se dezvoltă tot în aceeași direcție. Dacă benzinării sunt la tot pasul, stații de încărcare a mașinii electrice pot fi găsite mai greu, dar apar tot mai multe proiecte în acest sens. De asemenea, performanțele mașinilor eco-friendly sunt mai impresionante de la an la an, iar diferența față de automobilele clasice este tot mai mică. Nu este de mirare că europenii aleg să achiziționeze mașini din această categorie tot mai frecvent.

Ce avantaje ai când conduci o mașină eco-friendly?

Avantajele presupuse de utilizarea unei mașini eco-friendly sunt semnificative atât pentru perioada actuală, cât și în perspectivă. În prezent, te poți bucura de o alimentare mult mai ieftină, pentru că energia electrică este mai accesibilă decât combustibilul utilizat de un autoturism obișnuit. De asemenea, nu vei fi nevoit să plătești impozit pentru o mașină electrică, iar parcarea în locurile publice este gratuită. Piesele folosite de aceste autoturisme se schimbă mult mai rar, întrucât se uzează mai greu, iar autoritățile oferă un ajutor de 10.000 de euro celor care vor să cumpere o mașină electrică nouă. În perspectivă, alegerea unui autoturism eco-friendly se poate dovedi a fi o alegere extrem de înțeleaptă, întrucât normele de poluare care vor intra în vigoare în Europa, în 2021, vor face foarte dificiă viața autoturismelor care nu sunt considerate a fi eco-friendly. De asemenea, nu trebuie ignorat nici impactul asupra mediului, iar pe termen lung vei contribui la ameliorarea efectelor dacă alegi să nu optezi pentru un autoturism clasic.

Cum alegi anvelopele eco-friendly

Dacă nu îți permiți să achiziționezi o mașină eco-friendly, poți transforma autoturismul pe care deja îl ai într-unul ceva mai prietenos cu mediul înconjurător. Un prim pas pe care îl poți face constă în alegerea unor anvelope all season de calitate, din clasa de eficiență A. Acest tip de anvelope au o rezistență la rulare foarte scăzută, ceea ce se reflectă și într-un consum de combustibil redus. Rezistența la rulare este un concept ce face trimitere la energia pe care autoturismul o consumă atunci când anvelopa intră în contact cu suprafața drumului și stabilește aderența cu aceasta. Ponderea rezistenței la rulare în totalul de consum de combustibil este de 20%, un procent destul de ridicat. Dacă ai ales anvelopele potrivite, următorul pas pe care trebuie să îl faci pentru a păstra tendința eco-frieldny este aceea de a menține presiunea din ele la un nivel optim. Atunci când automobilul tău este foarte încărcat, este recomandat să ai o presiune ceva mai mare în anvelope, iar în general ar trebui ca aceasta să fie cu 0,2 bari peste cea indicată de producătorul auto. Presiunea ar trebui verificată o dată la 3 săptămâni și înainte oricărui drum lung. Dacă aceasta este scăzută, cantitatea de combustibil consumată va crește simțitor.

Așadar, trendul la nivel european, dar și în  România, este de orientare către mașini eco-friendly. Dacă nu ai posibilitatea achiziționării unui astfel de autoturism, poți începe prin transformarea celui clasic într-o versiune ceva mai prietenoasă cu mediul înconjurător, iar un prim pas constă în alegerea unor anvelope care să încurajeze reducerea consumului de combustibil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Cum să ai o mașină eco-friendly