Antena Meniu Search
x

(P) Cum pregătim mașina pentru călătoriile din vacanța de vară? Idei pentru un consum redus

La începutul anului 2022, un număr mare de români au declarat că intenționează să călătorească în acest an în scop recreațional sau turistic timp de cel puțin 2 zile. Mulți respondenți vor pleca în vacanță, atât acasă, cât și în străinătate, folosindu-și mașina. De exemplu, o călătorie în populara Croaţia este de peste o mie de kilometri, adică câteva ore de funcționare continuă a vehiculului.

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 10:44

Cum să-ți pregătești mașina pentru asta? La ce ar trebui să acorzi o atenție deosebită înainte de a pleca în vacanță și cum poți avea un consum redus de combustibil?

Plecarea în vacanță cu mașina înseamnă o mare flexibilitate și mobilitate, pe care românii le apreciază. Dar merită să îți amintești să îți pregătești corespunzător vehiculul înainte de o astfel de călătorie. Nu uita de asigurarea auto RCA și poate cea CASCO. Sunt reînnoite?

Ce trebuie să verifici neapărat?

Pentru început, merită să te uiți sub șasiu și să evaluezi starea suspensiei. De obicei se pleacă în vacanță cu o mașină foarte încărcată - bagaje, echipament turistic și un set de pasageri. Trebuie reținut că un vehicul încărcat se comportă complet diferit pe drum.

Evită manevrele bruște, cum ar fi evitarea bruscă a unui obstacol, virajele bruște sau dinamice. Conducerea unei mașini grele poate fi o problemă nu numai pentru un șofer fără experiență, ci și pentru o persoană care conduce de mult timp.

Înainte de a pleca în vacanță, verifică starea amortizoarelor. Acolo poți afla și dacă roțile păstrează geometria corectă. Acest lucru este important nu numai în cazul unui vehicul încărcat, nou sau mașină second hand. Tehnicienii de diagnosticare vor evalua și eficiența sistemului de frânare. Trebuie să reții că sistemul de frânare nu înseamnă doar plăcuțe și discuri de frână, ci important este și lichidul de frână.

Anvelope și baterie – redu consumul de combustibil

Următorul articol de pe lista ta ar trebui să fie anvelopele. Examinează cu atenție anvelopele și verifică dacă există crăpături sau găuri pe banda de rulare sau pe părțile laterale ale anvelopelor. Mai bine să știi asta înainte de a pleca. Reține că starea benzii de rulare și presiunea în anvelope afectează nu numai siguranța la conducere, ci și consumul de combustibil.

Un punct important înainte de a pleca în vacanță este bateria. Bateria își scade eficiența nu numai pe îngheț, ci și pe vreme caldă. Este vorba despre nivelul electrolitului din celulele individuale ale bateriei. Este adevărat că în prezent majoritatea bateriilor nu necesită întreținere, dar merită să verifici culoarea ferestrei de diagnosticare.

Aerul condiționat – o necesitate în vacanța de vară

Înainte de a pleca în vacanță, verifică și starea aerului condiționat. Merită să conduci până la mecanic și să verifici dacă instalația nu este acoperită cu mucegai și dacă este etanșă. O defecțiune a aerului condiționat în zilele caniculare poate face călătoria o corvoadă.

Nu uita să verifici și nivelul lichidului din radiator și starea uleiului de motor. În primul caz, merită să verifici și calitatea fluidului, adică dacă își păstrează proprietățile și dacă sistemul de răcire este etanș.

Verificarea acestor lucruri va ajuta la evitarea surprizelor neplăcute și costurile mari de combustibil, ce sunt de obicei asociate cu o călătorie lungă. Prin urmare, merită să faci o inspecție înainte de a pleca. Iar dacă ești în căutarea unei noi mașini, nu uita de verificare istoric auto, pentru a fi sigur că ai făcut o alegere bună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Auto » (P) Cum pregătim mașina pentru călătoriile din vacanța de vară? Idei pentru un consum redus