Antena Meniu Search
x

(P) Jante din aliaj, jante din oțel sau jante din fibră de carbon: care sunt mai bune?

Vă prezentăm avantajele și dezavantajele acestor elemente de bază în ceea ce privește performanța și confortul mașinii.

de Redactia Observator

la 25.05.2021, 17:30

Jante din aliaj, jante din oțel sau jante din fibră de carbon: care sunt mai bune

De la inventarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, mașina a suferit un număr enorm, dar enorm, de inovații care au îmbunătățit-o și au evoluat-o în toate aspectele sale, fie că este vorba de viteză, putere, aerodinamică, ușurință, confort, eficiență și siguranță. Unul dintre elementele care au asistat, de asemenea, la progrese în industria auto sunt jantele auto.

Revenind la sfârșitul secolului al XIX-lea, putem recapitula că roțile primului automobil din lume, Benz Patent Motorwagen, au urmat formula bicicletelor de atunci, motiv pentru care erau făcute din spițe de sârmă.

Odată cu trecerea timpului, au existat vehicule precum Ford Model T care au preferat să opteze pentru roți din lemn, după modelul căruțelor. Mai târziu, această parte a mașinii a fost dezvoltată din fier pentru a obține o rezistență mai mare și, prin urmare, o conducere mai confortabilă. Ca următor avans, jantele s-au îndreptat treptat spre oțel, datorită structurii sale mai puternice și mai puțin grele decât fierul.

Evident, în căutarea inovației, companiile au văzut în aliaj proprietăți ideale pentru a-l avea ca materie primă în construcția jantelor. Comparativ cu oțelul, pe lângă faptul că are un aspect mai bun, este mai ușor și este inoxidabil; cu toate acestea, costul său este mai mare.

Ținând cont de cele de mai sus, versiunile superioare și modelele high-end au jante din aliaj, pe de altă parte, cele mai accesibile și unele modele în variantele lor de bază continuă să folosească jante din fier cu capace din plastic pentru a le face să arate puțin mai atractiv de privit.

Dar lucrurile nu s-au oprit la jantele din aliaj. În lupta pentru a demonstra cea mai mare inovație în super-mașini, care se bazează pe cea mai mare ușurință posibilă și pe cea mai recentă tehnologie, s-a ajung la fibra de carbon ca materie primă. Fără îndoială, acest material care a venit să revoluționeze industria aerospațială a fost un punct de atracție în industria auto.

În continuare, vă prezentăm avantajele și dezavantajele celor mai utilizate tipuri de jante, din oțel și din aliaj.

Jante din oțel

- Acestea costă mai puțin decât jantele din aliaj, datorită ușurinței lor mai mari de construcție și a costului redus al materialelor.

- Au o greutate mare.

- Sunt disponibile numai în negru și argintiu.

- Au un aspect rudimentar, astfel încât sunt protejate cu capace.

- Sunt mai puțin delicate, deci sunt utilizate pe scară largă la autoturisme comerciale sau off-road

Jante din aliaj

- Ele sporesc aspectul vehiculului prin varietatea de design.

- Acestea sunt construite la standarde precise pentru a obține o potrivire exactă și pentru a satisface nevoile de performanță.

- Au un cost mai mare decât cele din oțel.

- Cântăresc mai puțin

- Sunt inoxidabile

- Acestea permit mai mult spațiu în zona frânei.

- Acestea necesită întreținere specială în timpul iernii în zonele care utilizează sare și nisip, deoarece finisajul lor poate fi deteriorat.

- În cazul oricărei deformări, reparația are un cost mai mare.

- Acestea sunt utilizate pe scară largă în versiunile de vârf ale multor mașini, precum și în mașinile sport, deși astăzi, utilizarea lor a devenit larg răspândită spre marea majoritate a versiunilor din mașini, deoarece și-au redus costurile și pentru că face oamenii să vadă o mașină mult mai bună

- Sunt mai delicate. Pot apărea cu ușurință zgârieturi pe marginea jantei.

Jante din fibra de carbon

- Cântăresc mai puțin, dar în același timp sunt mai rezistente decât cele din aliaj.

- Ele rafinează confortul de conducere prin amortizarea vibrațiilor și îmbunătățirea performanțelor, făcând mașina mai previzibilă și mai controlabilă.

- Costul acestora este mult mai mare în comparație cu cele din aliaj.

- Repararea uneia dintre aceste jante este, de departe, mai scumpă, deoarece pe lângă utilizarea fibrei de carbon ca atare, acestea folosesc o rășină specială și un sistem de acoperire termică care îi permite să atingă nivelurile de rigiditate și rezistență necesare.

- Disponibile numai pe mașini foarte exotice sau de competiție, unde beneficiile fibrelor de carbon sunt cele mai evidente.

Ținând cont de toate cele de mai sus, de avantajele și dezavantajele fiecărui tip de jante auto, probabil cea mai echilibrată alegere și cea cu un raport cel mai bun între costuri și beneficii ar fi jantele de aliaj, care, deși mai scumpe, nu au chiar prețuri prohibitive, ca cele din fibră de carbon, și sunt mai rezistente și arătoase decât cele din oțel. Și mai ușoare, după cum am văzut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri Auto » (P) Jante din aliaj, jante din oțel sau jante din fibră de carbon: care sunt mai bune?